ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 17 лютого 2009 р.

ЗА ТЕБЕ, СВЯТА УКРАЇНО

Мизак Нестор

Бережанський повіт у визвольній боротьбі ОУН, УПА (Козівський район) Тернопільської області.

Чернівці: Видавничий дім „Букрек"2007. Ст. 456.

Про ці монументальні документальні книги Нестора Мизака пише Василь Кук, генерал-хорунжий, головний командир УПА:
„За тебе, свята Україно" - це шоста книга однойменного видання. У даному томі на основі глибокого аналізу, знайдених архівних документів та спогадів учасників ОУН, УПА всеосяжно досліджується визвольна боротьба українського народу за Українську Самостійну Соборну Державу на території Козівського району, який колись входив до складу Бережанського повіту.
Щоб чіткіше, зриміше цю боротьбу уявити, глибше збагнути її причини і джерела, автор пов'язав матеріял з традиціями Визвольних змагань краян у 1918-1939 рр., розкрив чорні сторінки польського панування на теренах Козівського району.
Розповідь документальна, основана на документах, взятих з державних архівів і архівів визвольних організацій, та на споминах і розповідях учасників визвольної боротьби, ілюстрована численними фотознімками борців та фотокопіями документів.
Книга ця - вагомий внесок у вивчення правдивої історії боротьби українського народу за державну незалежність України, у якій полягли сотні тисяч найкращих її синів та дочок. Це настільна книга і для істориків, і для громадських та політичних діячів, а особливо для молоді та для всіх, хто бажає Україні Добра та Незалежності".
Книга відзначається тим, що в ній поміщена коротка історія дивізії „Галичина",яка була створена на творчих ідеалах Усусусів. З Бережанського повіту записалось 3567 кандидатів, прийнято 2731. Подано інформації про оборону тернопільської твердині, про формування 2-ої дивізії УНА, про юнацтво протилетунської оборони. Теж написана коротка історія полону та теж діяльність Братства кол. вояків 1-оїУД УНА. Надруковано неповний реєстр вояків дивізії „Галичина" з сіл району та вояків, котрі перейшли до УПА. Поміщено фотографії, між ними групи з сіл, які опинилися в полоні в Італії.
Про те, що визвольна боротьба на Козівщині була масовою, свідчать вражаючі цифри. У лавах ОУН, УПА краю загинуло понад 900 борців, понад 500 більшовики ув'язнили, за приблизними даними 1114 вивезли до Сибіру й Азії.
До появи цього тому у великій мірі причинився голова Братства дивізійників Канади Лев Бабій, який зібрав матеріяли й фонди на видання.

Подав Роман Колісник

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації