ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

пʼятницю, 10 липня 2009 р.

ЩО ІНШІ ПИШУТЬ ПРО ДИВІЗІЮ "ГАЛИЧИНА"...


В російській газеті "Новое Русское Слово", що виходить у Нью-Йорку, поміщено лист о. Сергія Гара, який спростовує закиди Н. Федотова щодо 1-ої УД УНА. о. Гар пише:
"Обороняти честь свого народу — це похвальне діло. Якщо б п. Г. Федотов у своїй статті у газеті "Новое Русское Слово" від дня 27 січня ц. р. ограничився обороною козаків, йому, як представникові козаків, ота стаття принесла б честь серед своїх земляків. На жаль, п. Федотов не ограничився таким патріотичним ділом, але рівночасно подав наклеп на український нарід. Він обвинувачує українську дивізію "Галичина" в участі у війні проти західніх союзників на Італійському фронті. У дійсності, впродовж цілої 2-ої світової війни із частин, сформованих німцями з-поміж народів Східньої Европи, проти західніх союзників, і то впродовж короткого часу в Нормандії, воювали деякі з'єднання армії Власова.

Дивізія "Галичина" негайно після сформування була спрямована на Східній фронт, де брала участь в боях під Бродами влітку 1944 р., допомагаючи німцям прорватися з окруження. Зазнавши більших втрат, дивізію було спрямовано у запілля на Словаччину, де її поповнено і переформовано. У Словаччині вона брала участь у боях проти комуністичних повстанців. На весну 1945 р. дивізію перекинено на Словенію для боротьби із партизанами Тіта. Під кінець війни, вже в Австрії, дивізія проривається з окруження тітовців під Фельдермарктом і при кінці квітня переходить Альпи та здається в полон англійцям в Італії після капітуляції. Після майже дволітнього полону в таборах, біля Ріміні, коли англійці вели перевірення, не могла ж вона боротися проти західніх альянтів. Встановивши, що дивізія боролася тільки проти комуністів, її членів перевезено до Англії. По короткому побуті в таборах дивізійникам дозволено залишатися в Англії на правах рівних з членами частин армії Андерса..."

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації