ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

четвер, 2 липня 2009 р.

З ІСТОРИЧНИХ ДОКУМЕНТІВ

ДЕКЛЯРАЦІЯ
Українського Національного Комітету


З волі українського громадянства, що перебуває на території Німеччини та в союзних з нею країнах, повстав Український Національний Комітет.
Покликання до життя Українського Національного Комітету — це нова сторінка в суспільно-політичному житті українського громадянства, що глибоко пройняте любов'ю до рідної землі, хоче бачити свою батьківщину звільненою від наїзника.
Український Національний Комітет є виразником цих утаєних прагнень громадянства і твердою ходою йтиме по шляху, що веде до створення Національної Суверенної Держави.
Тому Український Національний Комітет приступає до організації Української Національної Армії, що має відновити збройну боротьбу за Українську Державність.
Українська Національна Армія, в українській уніформі, під освяченими попередньо боротьбою бойовими національними прапорами, з власним українським командуванням буде стояти під ідеологічним-політичним проводом Українського Національного Комітету. В склад її увійдуть передусім українці, які перебувають у німецькому війську та в інших військових поліційних формаціях.
До майбутнього державного будівництва повинна стати сильна духом і тілом, глибоко національно освідомлена, усуспільнена українська людина. Тому Український Національний Комітет подбає про правний захист усіх українських громадян у Німеччині, зрівняння робітників у правах з усіми громадянами державних націй, а передусім про розгорнення над ними якнайкращої релігійної, моральної, культурної та матеріяльної опіки. Український Національний Комітет подбає також про звільнення всіх політичних вязнів.
Чужі довголітні кордони, що лежали поміж поодинокими українськими землями, витворили різниці в думках і діянні. Це мусить зникнути у спільному марші до спільної цілі.
Український Нацональний Комітет хоче прискорити цей процес обєднання українських душ не тільки в широко закроєній виховній акції, але також українським соборницьким підходом до кожної справи.
У своїй роботі Український Національний Комітет буде співпрацювати з національними Комітетами інших поневолених московським большевизмом народів, які боряться так само, як і український народ, за свою самостійність і вільне життя.
Український Національний Комітет незломно прагне виконати якнайкраще обов'язки, покладені на нього українським громадянством. І він виконає їх з певністю, якщо свідома українська одиниця віддасть усі свої сили у спільне змагання за спільну перемогу.

Постій, дня 17 березня 1945 року

Генерального Штабу Генерал-хорунжий
ПАВЛО ШАНДРУК

Голова Українського Національного Комітету
— Проф. д-р Володимир Михайлович Кубійович —

Заступник голови Українського Нац. Комітету
— Адвокат Опександер Платонович Семеневко —

Заступник голови Українського Нац. Комітету
— Інж. Петро Павлович Терещенко —

в. о. генерального секретаря Українського Національного Комітету


_____________________________________________________
ПОСТАНОВА ч. 2
ПРЕЗИДІЇ
УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ

Президія Українського Національного Комітету, у повному складі, рішенням з дня 17. березня 1945 року призначила Генерал-хорунжого Генерального Штабу Павла Шандрука Командуючим Української Національної Армії.

Постій, дня 18. березня 1945 року.

За Президію Українського Національного Комітету

Проф. Др. Володимир Михайлович Кубійович

Олександер Платонович Семенєнко

Інж. Петро Павлович Терещенко

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації