ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

четвер, 25 лютого 2010 р.

ГРИЦЬ КУРІЦА.

ДІЛО 7.11.1935

В неділю 3. листопада ц. p. у вечорі помер скоропостижно на розрив серця в Микулинцях, тернопільського повіту, місцевий адвокат м-р Гриць Куріца, колишній сотник УГА., у 48 році життя. Гр. Куріца уродився в Настасові, тернопільського повіту, у селянській родині; ходив до української гімназії в Тернополі, дe і зложив іспит зрілости з відзначенням в 1908 p. По гімназії записався на права у Львові i пo скінченні прав та зложенні іспиту був ще перед світовою війною авскультавтом в окружному суді в Тернополі.

З вибухом світової війни як запасний старшина австрїйської армії пішов на російський фронт разом зi своїм 15-тим тернопільським полком піхоти. Брав участь у ріжних битвах і сутичках в Галичині й Карпатах. Опісля, коли вибухла італійська війна, пішов зі своєю пятнадцяткою на італійський фронт, де з малими перервами перебував до розпаду Австро-Угорщини. На італійському фронті командував сотнею, опісля як надпоручник довший час курінем (баталіоном) і дістав цілу низку військових відзначень. З природи здібний, солідний тa обовязковий, був зразковим старшиною і в австрійській армії і опісля як сотник в У.Г.А. Разом з Українською Галицькою Армією перейшов Куріца цілу її трагедію і тут в Галичині і пізніше за Збручем. По розвалі У.Г.А. опинився пок. Гриць Куріца на політичній еміграції у Відні і працював там довший час у військовому рефераті галицької Диктатури.

До краю з еміграції вернувся Куріца щойно в 1923 р., коли зліквідовано галицький уряд у Відні. До судейської служби вже не вepнувся і як кандидат адвокатури працював в адвокатській канцелярії пок. д-ра Чикалюка, опісля в канцелярії д-ра Степана Барана. По зложенні адвокатського іспиту осів з весною 1930 р. як адвокат у Микулинцях, де ненадійно, бо майже ніколи не й хорував, постигла його смерть. Цікавився місцевим життям, був членом міської ради і місцевих українських установ. Залишив жінку Марію з Дембіцькнх, учительку в Тернополі і девятилітнього синка. Похорони відбулися в Тернополі в середу 6 листопада на місцевім цвинтарі при численній участі українського громадянства. В. Й. П.!

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації