ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 11 квітня 2009 р.

ПЕРІОДИЧНІ ПУБЛІКАЦІЇ ДЛЯ ВОЯЦТВА 1 УД.

Для зв'язку поміж вояцтвом Дивізії та Військовою Управою виходив тиражем у 10 000 переважно 4-сторінковий "тижневик ВУ Галичина для добровольців Стрілецької Дивізії Галичина "До перемоги" - з уваги на довго затягуваний дозвіл з Берліну - аж від 21. XII. 1943 р. у Львові, а від 30-го числа в Кракові, за редакцією Мих. Островерхи; його заступником був В. Дзісь, мовником Артим Орел, а секретаркою М. Кобринська. Його останнє число, 51-е, вийшло 7. 1.1945 р.
Дописували туди: В. Євтимович, Яр. Славутич, М. Ситних, П. Карпенко-Криниця, Л. Лиман, а рисунками ілюстрували Е. Козак та Л. Перфецький. Доволі придирливу німецьку ценз провадив Отто Леман.
Появу німці припинили за поміщення статті проти національної програми ген. А. Власова, його намагань підпорядкувати собі національні неросійські частини по німецькому боці - білоруські, козацькі й українські, та проти методів вербування до РОА (Российская Освободительная Армия) серед українців по таборах утікачів як і попередньо в Галичині й на Буковині.
На зміст тижневика складалися: передовиця, огляд важливих політично-воєнних подій, коментарі до них, репортажні описи воєнних звітодавців зі Східнього фронту, матеріали з військової тематики, історії, літератури й мистецтва, а на останній сторінці - вісті зі світу, спорт, гумор і листування.
З переїздом ВУ до Любену на Шлезьку і згодом до Відня почато видавати новий журнал для вояцтва Дивізії "До бою", з накладом переважно в 4 - 5 000 примірників.
Зі створенням Укр. Національного Комітету (в жовтні-листопаді 1944, а визнаного німцями аж 12. III. 1945, див. ЕУ II. с. 3435) почато в січні 1945 р. видавати для укр. вояків і полонених півтижневик "За Україну", під редакцією Г. Которовича з керівником укр. пропаґанди при Гавптамті проф. Б. Дацьком, кол. майором ЧА. □

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації