ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 23 липня 2011 р.

КНИГА ПРО "ТРЕТЮ ЗАЛІЗНУ ДИВІЗІЮ"

У відомому й заслуженому своїми виданнями до історії українського війська видавництві "Червона Калина" вийшла велика праця ген. Олександра Удовиченка п. н. "Третя Залізна Дивізія: Матеріяли до історії Війська Української Народної Республіки — Рік 1919". Написана ген. О. Удовиченком названа праця не могла бути закінчена з огляду на хворобу автора і її закінчив, упорядкувавши і приготовивши до друку матеріяли, ген. Олександер Вишнівський.

В сорок і шести розділах книги подана історія Третьої Залізної Дивізії, одного із найкращих бойових з'єднань Дійової Армії УНР, її операцій і боїв, від часу її постання в квітні 1919 р. аж до її трагедії в грудні 1919 року, на початку Першого Зимового Походу, коли після бою з денікінцями під Животовим Дивізія перестала на якийсь час існувати.

В книзі багато схем і плянів бойових операцій, як також сорок листків ілюстрацій, друкованих на крейдовому папері. У передмові до книги проф. Л. Шанковський пише: "Віддаючи цю книгу в руки українського читача, автори не тільки виконали вимогу української науки й державницької традиції, зберігаючи в книжковій формі якнайбільше даних про одну з найсвітліших сторінок боротьби українського народу за українську державність, але й виконали свій моральний обов'язок, передаючи пам'ять про героїв визвольної війни — "Залізних" — майбутнім поколінням, щоб на їхньому світлому прикладі виховувались нові кадри незламних борців". Завершується книга післясловом ген. О. Вишнівського про історію постання й закінчення цієї праці й реєстром "Залізних" — старшин і вояків Третьої Дивізії, які загинули в боях і були розстріляні згодом під Базаром в листопаді 1921 р., та реєстром ветеранів Дивізії і тих бойових частин, які були приділені до неї в 1919 р.

Видана праця становить перший том історії Третьої Залізної Дивізії: її історія після відновлення Дивізії в 1920 році заплянована для другого тому праці. Книга на доброму папері, у твердій полотняній обкладинці з віньєтою арт. маляра Б. Божемського. Набувати її можна у В-ві "Червона Калина":

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації