ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 26 липня 2011 р.

СВЯТОСЛАВ ІГОР ЯЦУШКО

1925-1970

 Хорунжий І УД УНА
Святослав Ігор Яцушко народ. 14-го жовтня 1925-го року у Варатці, на Закарпатській Україні. Батько його сл. п. Дмитро, старшина УССтрільців, після прогри визвольних змагань, поселився на постійне на Закарпатській Україні.

Покійний Святослав Ігор покінчив гімназію в Ярославі, Галичина, і зголосився добровольцем до української дивізії "Галичина". Відбувши рекрутський вишкіл у таборі "Гайделяґер" біля Дембіци у Польщі, осінню 1943 р. виїхав на підстаршинський вишкіл зенітної артилерії у Мюнхені, а весною 1944 року був приділений до артилерійської школи у Бенешові (Чехія). Повернувши до Дивізії у серпні 1944 року виїхав із нею на Словаччину, а опісля на Югославію для поборювання комуністичних партизан. В квітні 1945 року брав участь у боях Дивізії на фронті під Фельдбахом та в боях під Ґляхенберґом.

Після закінчення війни Святослав Ігор Яцушко опинився разом із більшістю вояків Дивізії у Бритійському полоні, спершу у Белярії, а опісля в Ріміні, Італія. Перебуваючи у таборі у Ріміні співпрацював із таборовим тижневиком "Батьківщина" та намалював ряд картин-листівок із життя Дивізії та табору полонених. З табору у Ріміні виїхав в 1948 р. до своєї родини до Німеччини, а звідти до Америки. Приїхавши до ЗСА вступив на колюмбійській університет, який закінчив в 1955 р. осягнувши на Колюмбійському у-теті ступінь інженера-архітекта. Як передовий архітект бін здобув визначне місце в цій ділянці інженерії. Ряд модерних шпиталів і дентистичних клінік на терені ЗСА були збудовані за вказівками й проектуванням архітекта Яцушка. В останніх роках він відкрив своє власне бюро п. н. "С. Ігор Яцушко Ассошієйтс". Він співпрацював з архітектурним департаментом Нюйоркського Інституту Технології, де, крім викладів, виготовлював праці на теми шпитальних приміщень. Яцушко належав до Американської Асоціяції Університетських професорів, Американського Інституту Архітектів,    Нюйоркської Академії Наук, Панелю Архітектів Майора та ряду інших професійних організацій.
 Святослав Ігор збирав матеріяли до "Історії дерев'яних церков в Европі". Цю свою працю він плянував видати англійською мовою, де було б найбільше місця присвячено дерев'яним церквам в Україні. Великий знавець і любитель мистецтва, історії української культури й минулого України.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації