ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 14 листопада 2009 р.

ІВАН БОГДАН З КОЛОМИЇ

Орест Корчак-Городиський кол. бунч. 1-ої УД УНА

(До поселення українців в ЗСА)

Загально серед нас прийнято, що наші поселенці прибули до Америки коло 90 років тому, внаслідку економічних злиднів на рідних землях. Якщо б докладніше дослідити історію нашого поселення, то можна б відкрити дещо інші факти. До такого "відкриття" можна зарахувати й особу Івана Богдана з Коломиї — Ґданська, який прибув до Джеймставну, Вірджінія, ще 1608 р.

Про нього згадується у книжці "Перші поляки в Америці", виданій Фундацією Пулавського. Іван Богдан приїхав до порту, який тепер зветься Джеймставн, 1 жовтня 1608 р. разом з 4-ма поляками — Збіґнєвом Стефанським з Вроцлава, Михайлом Ловіцьким — польським шляхтичем уродженим в Англії, Іваном Матом з Кракова та Станиславом Садовським з Радома. Вони приїхали на англійському кораблі "Марія і Марґарита". Всі вони були добрі фахівці і започаткували залізовитопний промисл. Очевидно, в книжці Іван Богдан поданий як поляк.

Проте вже саме прізвище та місце походження Івана Богдана вказує, що він був гуцулом-українцем. Гуцули, вільні люди природи, часто мандрували по світі. Іван Богдан був майстром будови вітрильників і кораблів. Це не дивно, бо вже в середньовіччю карпатські смереки вважалися за один з найкращих матеріялів на будову кораблів. Гуцули сплавляли дерево ріками аж до Ґданська, де тоді був розвинений корабельний промисл. Не дивно, що Ґданськ став для Богдана другим місцем походження, бо при його прізвищу подано "з Коломиї-Ґданська". Ще донедавна, особливо в Америці, національна приналежність ототожнювалася з державною приналежністю, тому й Іван Богдан приїхав до ЗСА, як "поляк". Можливо, що він дав початок відомій назві в Галичині "анґлік з Коломиї".

Варто, щоб наші центральні організації в ЗСА зацікавились дослідами перших наших поселенців в Америці, прізвища яких можна було б увіковічнити відповідними таблицями, як це зробили поляки для відзначення своїх перших поселенців з нагоди 350-річчя з дня їх прибуття до ЗСА.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації