ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 15 вересня 2010 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ ПРО ПІДПІЛЛЯ ОУН НА СХОДІ УКРАЇНИ

9 вересня 2010 року у Харкові у книгарні "Є", одному із центрів українства у місті, вібулася презентація нової книжки-збірника статей "Діяльність підпілля ОУН на Сході України", у яку ввійшли статті Дмитра Куделі "Нові джерела до історії Організації Українських Націоналістів (ОУН): кримінальні справи з фондів архівів Служби безпеки України", "Дніпропетровці в Українській Повстанській Армії", стаття Олександра Добровольського "Українське відродження на Донбасі в роки Другої світової війни", Юрія Щура "Нацистські репресії проти ОУН на Запоріжжі", Геннадія Іванущенка "Підпілля ОУН-УПА на Сумщині: деталізація подій через призму документів спецслужб" і стаття В"ячеслава Труша "Діяльність ОУН (б) на Харківщині".

Затишна книгарня зібрала людей, небайдужих до власної історії. Приємно було чути чисту українську мову у місті, де далеко не всюди можна її почути.

Книжку презентували: В"ячеслав Труш, один із авторів, історик, член східноукраїнського дослідницького центру (СУДЦ) "Спадщина", член Історичного клубу "Холодний Яр", Лесь Ісаїв (Олександр Якович), історик, краєзнавець, член СУДЦ "Спадщина" і Євген Зарудний, кандидат філологічних наук, письменник.

В. Труш, серед іншого, розповів, що підпілля ОУН на східно-українських землях не зародилося на пустому ґрунті. Ці землі здавна славилися протестами проти чужоземного гноблення. Було сказано, що харківщина теж дала значну кількість повстанців, Дивізії "Галичина", як от Болдирєв, Сусідко і багато інших. Про Донбас, який завжди був українським, було сказано, що і там був рух опору. На Дніпропетровщині діяв Кук. На Сумщині діяло підпілля до 50-их років. Остання дата, згідно радянських даних - 1955 рік. На Харківщині діяли бандерівці, мельниківці, гетьманці.

Далі Лесь Ісаїв розповів про рух опору на Борівщині. Принагідно представив і свою книжку "Борівщина в роки людомору". Він розповів, що у 20-30-их роках на сході України цілі сільради були антирадянськими. На основі документів досліджено, що заздалегідь перед голодом знищувалося усіх котів і собак. Це і є справжній механізм ґеноциду. Пан Ісаїв відповів і на цілий ряд запитань на тему козацтва, оскільки він є дослідником козацтва Південної Слобожанщини.

Письменник Євген Зарудний зачепив тему сучасного переписування історії. Було сказано про роль міфів у історії для стврення певної ідеології. Але насамперед потрібно мати факти і джерела для правдивого висвітлювання історії. Пан Зарудний сказав, що повстанська війна - це справді подвиг, адже у нього за плечима немає заградзагону, який би йому стріляв у потилицю в разі відступу. І тому дехто із теперішніх радянських ветеранів не хоче визнати цього героїзму українського повстанця.
Він подякував авторам за створення цієї корисної книги.

Хотілося би, щоби такі презентації були частішими у всіх містах України.


Гості презентації у передчутті цікавого вечора.

                                                                                                                    Молодь харківщини

На фото: Євген Зарудний, кандидат філологічних наук, письменник.

1 коментар:

Анонім сказав...

а про ОУН на Сумщині у книзі щось є?

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації