ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

неділю, 4 жовтня 2009 р.

ІНЖ. РОМАН ВОЛОДИМИР РОНДЯК

 Роман Володимир Рондяк, кол. хорунжий УСС і УГА, лісовий інженер.

Він народився 1 лютого 1895 р. у Львові. Після закінчення гімназії зголосився до Леґіону УСС у 1914 р. У 1918 р. він вступає в ряди УГА і з нею переходить усю війну 1918-1921. У складі 2-ої сотні 1-го полку був учасником боїв на Лисоні. Вибравшись з польського табору інтернованих у Тухолі, переїжджає до Чехії, де закінчує Високу Технічну Школу в Празі і одержує диплом інженера.

Війна та прихід совєтських армій до Чехословаччини примусили його з дружиною-чешкою виїхати далі на захід. У 1949 р. він виїжджає до Ню Гейвен у ЗСА, де працює на фабриці і бере участь у громадському житті, як член Т-ва Рідна Школа, Народного Дому, Пластприя-
ту. Із заснуванням місцевого відділу О6ВУА, був його активним членом. У дусі військової традиції він виховав своїх синів, Романа і Петра, нині кадрових старшин американської армії. Обидва вони щасливо відбули бойовий  стаж у В'єтнамі і сьогодні старший Роман має ступінь майора парашутної піхоти і 7 відзначень, а молодший — Петро — ступінь сотника танкових військ і 5 відзначень. (1968 р.)

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації