ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 17 серпня 2010 р.

Військовим меморіалом на Херсонщині вшанують борців за незалежність

В понеділок, 23 серпня 2010 року, у с. Зміївка, що в Бериславському районі Херсонської області, буде свято – відкриття меморіалу «Борцям за волю України». Ідея побудувати такий меморіал належить Херсонському осередку Спілки Української Молоді в Україні. «Вшанувати херсонців, які в лавах Армії УНР воювали за незалежність України ми хотіли давно, однак лише цього року визначились із місцем», - пояснюють херсонські сумівці.

Зміївка – місце не випадкове. По-перше, це серце Херсонщини. Якщо подивитися на карту, то село розміщене в самому центрі області. По-друге, це одна з найвищих точок області. По-третє, на Бериславщині похований кошовий отаман Запорізької Січі Кость Гордієнко, а за часів Перших Визвольних Змагань воїни Бериславської охоронної сотні Армії Української Народної Республіки під командуванням сотника Осавуленка 10 лютого 1919 року розбили загін більшовиків у Свято-Григорівському Бізюковому монастирі, що знущались з монастирської братії. Херсонщина стала Малою Батьківщиною для багатьох ветеранів Других Визвольних Змагань, котрі оселились тут після відбуття терміну у радянських концентраційних таборах. Цей меморіал присвячений і цим борцям. Чимало ветеранів УПА та бойовиків ОУН, які мешкали у Херсонській області вже померли. Дехто не дожив до відкриття цього меморіалу зовсім трохи. Отже, і воїнів-херсонців (воїнів Армії УНР), і воїнів з інших кутків України буде вшановано спільно у військовий спосіб – відкриттям військового меморіалу.
Вартість останнього сягнула майже 2 000 $. Гроші на його будівництво збирали і в Зміївці, і за її межами, залучали меценатів. Жодної копійки на вшанування українських воїнів не виділила влада, - продемонструвавши своє ставлення до людей, які гинули за Українську Державу. Будівельні роботи, що вже на завершаьному етапі, здійснювали самі мешканці Зміївки безкоштовно. Селяни не тільки позитивно поставились до ідеї спорудження меморіалу (релігійні громади православних та греко-католиків одноголосно ухвалили резолюції про необхідність спорудження меморіалу українським воякам), а й зібрали чималу суму коштів.

Найближчим часом до Зміївки прибуде земля з численних могил херсонців, які воювали в Армії УНР проти більшовицьких, білогвардійських та польських окупантів. Це земля з могили генерал-хорунжого Олекси Алмазова (похований у Луцьку, уродженець Херсона); полковника Володимира Кедровського (похований на православному кладовищі у Саут-Баунд-Брук, США, уродженець Херсона); підполковника Тимофія Шкарупи та його сина – хорунжого Юрія Шкарупи (поховані на православному кладовищі у Саут-Баунд-Брук, США, уродженці Чаплинки); героя Базару Макара Редкіна (похований у братській могилі воїнів Армії УНР на Житомирщині, уродженець Херсона) та багатьох інших вояків-херсонців. Землю з їх могил буде розвіяно над меморіалом у Зміївці.

Інформаційна референтура ХМО СУМ в Україні

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації