ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 1 січня 2014 р.

НОВА КНИГА МИХАЙЛА МУЛИКА

               Книга "Під сонцем Італії. Московські морози"  відображає долю дивізійників, які попали до полону західних альянтів і тих, що опинилися в московських морозах.

                В Італії полонені проживали в атмосфері повної національної культури, починаючи від релігійного богослужіння, а кінчаючи на спорті й розвагах. Це теж показано на 75 світлинах (30 сторінок). Виживання других, Михайло Мулик, який провів 10 років каторги, описує у сумних і трагічних штрихах.

               В книзі теж надруковано марш дивізії, історію дивізії в датах і звіт державної Комісії Дешена для розслідування воєнних злочинців, які мали б опинитися в Канаді. Комісія ствердила, що „обвинувачення у воєнних злочинах дивізії „Галичина" ніколи не були доказані..."

               Михайло Мулик народився 28 жовтня 1920 року в с. Горожанка Монастирського р-ну Тернопільської области. Член ОУН з 1937 року.

               В дивізію„Галичина" був направлений Організацією. Служив у штабі дивізії радистом, брав участь у боях під Бродами. В незалежній Україні був членом ліквідаційної комісії міському й обкому КПРС. За фахом бухгалтер-економіст. Тепер голова Станиці Братства кол. вояків 1-оїУД УНА. Проживає в Івано-Франківську.

               Про книгу у передмові пише кандидат історичних наук Коваль І. М.:

               „У своїй новій праці М. Мулик висвітлює передумови створення української дивізії „Галичина" на широкому історичному тлі, детально аналізує її бойовий шлях, робить об'єктивні узагальнення щодо значення боротьби дивізійників у контексті Визвольних змагань українського народу в XX ст. Особливу значущість має та частина книги, де розповідається про долю вояків дивізії після завершення Другої світової війни.

                 З огляду на її документальну цінність, адже автор мемуарів не просто споглядає, як рухається колесо історії, а є активним учасником тих подій, книга гідно поповнить розділ військової мемуаристики української історіографії. Книга буде цікавою для вчителів, студентів і учнів, краєзнавців, військовослужбовців та всіх тих, хто шанує рідну історію і береже нам'ять про боротьбу українського народу за державність".



Подав Роман Колісник

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації