ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

неділю, 30 вересня 2012 р.

ПОЛК. МИКОЛА БИТИНСЬКИЙ

                                 1893 — 1972

                         Відомий педагог і кол. старшина Армії УНР, полковник Микола Битинський. Походив зі священичої родини і народився 24 листопада 1893 р. в місті Літині на Поділлі. Початкову освіту та Педагогічні Курси закінчив у Камянці Подільському, а також і мистецьку освіту в Художньо-Промисловій Школі у ділянці малювання.

                        До армії Української Народньої Республіки вступив в ранзі поручника в 1918 р. та брав участь у численних боях проти московських большевиків та денікінців. В грудні 1919 р. вступив до 6-ої Січової Стрілецької Дивізії під командою ген. хор. Марка Безручка, у складі якої брав участь в боях проти кінноти Будьонного в Замості 1920 р.

                        Повернувши з Армією УНР з України в листопаді 1920 р., дістався до табору інтернованих в Щипіорно біля Каліша, де працював на становищі начальника Культурно-Освітнього Відділу Штабу 6-ої Дивізії і табору, як також викладав історію України на курсах українознавства. З табору інтернованих дістався до Праги в Чехії, де зробив матуру і закінчив Український Високий Педагогічний Інститут ім. М. Драгоманова на відділі історії і соціяльних наук з титулом педагога середніх шкіл. Приватно студіював графіку і геральдику. Після цього учителював в українській гімназііі в Білках на Закарпатті. Коли в 1938-39 р. Карпатська Україна ставала до самостійного життя, М. Битинський вступив у ряди Карпатської Січі та брав участь в боях проти мадярів. Весною 1945 р. працював у Штабі Української Національної Армії, очолюваної ген. хор. Павлом Шандруком. По другій Світовій Війні перебував у Німеччині в таборах, де викладав у середніх школах історію, малювання  та мистецтво.

                            У 1951 р. переїхав до Канади з дружиною Надією та замешкав у Торонті. Тут він відразу включився в педагогічне життя української громади і понад 11 років викладав теорію та історію українського мистецтва на Курсах Українознавства ім. Г. Сковороди і три роки на Курсах Українознавства ім. І. Котляревського, при Катедрі св. Володимира.

                            Полк. М. Битинський (під псевдонімом Микола Оверкович) писав вірші, переважно з воєнною тематикою, як напр.: "Сузір'я лицарів", "Крути", "Дума про Щербака", "Епітафія на могилу 389 базарських героїв" та ін. Малярський хист полк. М. Битинського виявився найбільше в ділянці графіки і геральдики. М. Битинський був широко відомий як знавець геральдики. Між іншими працями на теми української геральдики можна зазначити найбільш цінні праці, як напр.: "Альбом гербів українських земель" (32 таблиці). "Герби українських гетьманів" (20 таблиць), "Уніформи Українського Війська доби Визвольної Боротьби 1917-1921 рр. (186 таблиць) та інші. Полк. М. Битинський виготовив теж проект Хреста ім. Симона Петлюри, проекти багатьох надгробних пам'ятників, хоругов, знамен, стягів і т. п.
Полк. М. Битинський був членом Української Вільної Академії Наук в Канаді, а також Українського Національно-Демократичного Союзу в Канаді, 5-ої Станиці Союзу Бувших Українських Вояків в Канаді, Православної Катедральної Громади, Братства св. Володимира та ін.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації