ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 4 січня 2012 р.

ВОЛОДИМИР КАРПЯК

            (1909 — 1971)

            Актор і кол. вояк 1 Української Дивізії УНА, Володимир Карпяк народився 28 липня 1909 року в Перемишлі, до гімназії ходив в Сокалі  та деякий час на теологію в Перемишлі. В 1934 р. вибрав шлях українського актора, виступав на сценах галицьких театрів та був відомий з гарного тенору. Як співак та драматичний актор виступав в театрах ім. Тобілевича, ім. Котляревського, ім. Лесі Українки та у Львівській опері під мист. керівництвом В. Блавацького. Разом із іншими акторами Львівського Оперного Театру зголосився він до Української Дивізії "Галичина" та виїхав на вишкіл із першим транспортом добровольців в липні 1943 р. до Гайдельляґру. Вишкіл проходив в 3-ій вишкільній сотні, співав в дивізійному хорі під дириґентурою Осташевського. В половині листопада 1943 р. виїхав з групою добровольців до підстаршинської школи в Радольфцель над Боденським Озером. Своїм приємним голосом звертав на себе увагу німецького вишкільного персоналу, беручи участь в різних вояцьких імпрезах, особливо в дуеті із другим актором Львівського Театру, Мирославом Малецьким.

              Після вишколу повернувся до Дивізії в Нойгамері, але скоро звільнений з війська внаслідок недуги.

               На еміграції Володимир Карпяк брав активну участь в Ансамблі Українських Акторів та в "Театрі в П'ятницю".

                Від самого початку включається в зорганізовані ряди комбатантського життя в ЗСА, як член станиці Братства в Філядельфії, бував членом її управи, брав участь в різних імпрезах, а в ролі поручника в п"єсі "Найкращі хлопці з Дивізії" їздив по різних осередках українського скупчення в Америці.

1 коментар:

Roman Lavrentiy сказав...

Я молодий дослідник історії українського театру зі Львова Роман Лаврентій. Готую словникову статтю про В.Карп"яка до Енциклопедії Сучасної України (видає АН у Києві).

Підкажіть, будь ласка, до кого можна звернутися щодо уточнення дати смерті артиста (знаю лише рік і то не впевнений, що він правильний). Приїхати самому до США і знайти могилу – це для мене на разі нереально…

З повагою -
Роман Лаврентій
асистент кафедри театрознавства ЛНУ імені Івана Франка

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації