ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 4 січня 2012 р.

ПОР. ОСИП ЮРКЕВИЧ

   (1894 — 1970)

               Народжений 25 січня 1894 в містечку Білий Камінь б. Золочева, де й закінчив початкову школу, а ґімназію в Коломиї в 1914 р. Напередодні виїзду з рідного містечка до Львова, щоби зголоситися до Українських Січових Стрільців, мабуть довідавшись про такий намір, місцевий війт — поляк, наказав заарештувати разом з його товаришем і відослати до золочівськоі тюрми на "Замку", як підозрілих людей. В тюрмі вже польська обслуга подбала, щоб молодих гімназистів злучити з москвофільською групою та вислати до Львова до Бриґідок, а звідтам до Таляргофу в Австрії. По короткім часі побуту в Талєргофі його звільнено і в 1915 р. австрійська влада покликала Юркевича до військової служби при 80 полку піхоти в Золочеві і там дослужився ступеня четаря.

               Його мрія стати в ряди УСС сповнилась щойно 7 листопада 1918 р., у Львові. Як Український Січовий Стрілець перебув бої за Львів до 21 листопада 1918 року. При відступі зі Львова командував сотнею 1-го куреня, 14 полку, 7-ої львівської Бригади. З тією бриґадою опісля брав участь в чортківській офензиві, а відтак перейшов на східні землі України, де ділив долю й недолю Бриґади до 1920 року.

               Повернувшись в тім році в родинні сторони, Юркевич включається в УВО, але польська поліція починає його переслідувати. Небачучи інших виглядів, як вступитись з родинної місцевости, він переїздить до Борислава і там працює звичайним робітником.

               У 1926 р. виїхав до Канади, де включається в українське організоване життя. У 1928 р. стає співорганізато-ром Української Стрілецької Громади в Едмонтоні, де й остав карним членом до кінця свого життя.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації