ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 13 квітня 2021 р.

МАЙОР МАКАР КАПЛИСТИЙ



                                                            18 січня 1896 - 5 листопада 1979 р. 

Майор УНАрмії, Макар Каплистий, учасник 1-го Зимового походу, лицар Залізного хреста, відзначений Хрестом Симона Петлюри і Воєнним хрестом, член НТШ і УВАН, член Професорської ради УТП, української політехніки на еміграції, голова Філадельфійського відділу Т-ва Українських інженерів Америки та голова Контрольної комісії, основоположник і голова Стипендійного фонду при УІА, член і голова багатьох товариств і установ в Україні й на еміґрації.

Макар Каплистий народивса на хуторі Нова Іванівка на Херсонщині. Закінчив Одеське воєнне училище й був у 1-му Камському полку на Західньому фронті в російській армії, де застала його революція. В час Директорії УНР служив в армії в ранзі сотника. У Зимовому поході був важко ранений. На еміґрації був підвищений до ранґи майора УНАрмії.

По війні був у польському полоні в Каліші, звідки подавса до Чехо-Словаччини, де закінчив Українську господарську академію в Подєбрадах, отримавши в 1928 р. диплом інженера-аґронома. Вже в 1930 р. повертається до Галичини, де включаєтьса в систему Т-ва "Сільський господар". Був повітовим агрономом на Жовківщині, а згодом у Дрогобиччині. В 1939 р. подався на Лемківщину, де далі працював у "Сільському господарі" у Сяноці та Ярославі. В 1941 р. повертається до Львова й організує сільсько-господарські курси.

В 1944 р. покидає рідні землі й зупиняєтьса в Німеччині. Туди був перенісся Український технічно-господарський інститут з Чехо-Словаччини й М. Каплистий стає лектором, потім доцентом і професором в Реґенсбурзі та Мюнхені. В таборах веде курси й стає головним інспектором українського фахового шкільництва в Американській зоні в Німеччині.

В 1949 р. еміґрує до США до Міннеаполіс, а згодом до Пенсильвенії. Тут включається в громадське життя й стає ініціатором і меценатом книжки "Крайове Господарське товариство СГ за роки  1899-1944".



Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації