ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

неділю, 22 лютого 2015 р.

Військові відзначення

   (За "The Medal Collector" Ч. 6 — червень 1973)         

                    Впродовж довгих років українці виконували військову повинність в різних арміях. Багато з них чесно заслужили собі високі бойові відзначення. Ми маємо мало відомостей про тих українців, бо в списках нагороджених не завжди подається національність. Не подають національности, наприклад, списки американської армії. Тільки на підставі прізвища можна здогадуватися про українське походження.     

                   Актом (законом) Конгресу США з 9. 7. 1918 р. президент одержав право нагороджувати Хрестом Заслуги (Distinguished Service Cross) вояків, чоловіків і жінок, які особливо відзначилися героїзмом в боротьбі з ворогом. Закон має ретроактивну силу від 6 квітня 1917 р.                  

                   Від установлення того відзначення до початку воєнних дій 1941 р. (друга світова війна) нагороджено понад 6,000 осіб із запропонованих понад 14,000. Майже всі ті відзначення були видані за вияв героїзму в першій світовій війні.

                    З тих 6,000 власників одного з найвищих бойових відзначень США спеціяльно вирізняється група 107 вояків, які одержали те відзначення два або більше разів. З тої групи 107-ох 98 вояків одержали відзначення два рази, 4 — три рази, 2 — чотири рази, 2 — п'ять разів і 1 — сім разів. Два з групи 107 були членами французьких збройних сил.

                    Одним з тих 98 вояків, які одержали Хрест Заслуги два рази, був наш земляк Василь Колоночик (можливо, що прізвище в англійській транслітерації дещо здеформоване); він був стрільцем в сотні "С" 107 піхотного полку 27 дивізії.      

 О. Городиський 

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації