ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 3 липня 2019 р.

ПЕРШЕ МІСЦЕ ЗА ВІДЗНАЧЕННЯ УПА


Заходом Т-ва колекціонерів орденів і медалів ("Орденс енд Медалс Сесаєті оф Амеріка" — OMSA) відбулася в Чікаґо 11-14 вересня 1977 р. в готелі "Пальмер" міжнародна виставка, яка проходила під моттом "25-річчя коронації королеви Англії — Єлисавети ІІ-ої". На відкриття прибули англійський консул з Чікаґо й військовий атташе з Вашінґтону, члени дипломатичного корпусу з Чікаґо, члени OMSA, запрошені гості й колекціонери.

За виставлені експонати надавалися нагороди — по три в кожній ка^тегорії в секціях американських відзначень, орденів, закордонних відзначень, різних, як також нагорода віце-президента Т-ва та нагорода за науково-дослідню публікацію.

Підчас усіх того роду виставок найважливіше значення, крім самого матеріялу, має опис виставлених експонатів, який дає можливість відвідувачам докладніше ознайомитися не тільки з орденом чи медалею, але й довідатися про історію їх постання, в яких історичних умовах відбувалося нагороджування і хто їх отримував. Якщо йдеться про чужі, неамериканські чи маловідомі експонати, тоді самий опис являється 50%  успіху.

Членами Т-ва є кількох українців, між ними д-р Ю. Подлуський і мґр. Орест Городиський з Чікаґо, Роман Кобрин і Ярема Гуцалюк з Нью-Йорку. Д-р  Подлуський  здобув кільканадцять  перших нагород за свої збірки.

Цього року у відділі закордонних відзначень О. Городиський виставив свою збірку "Відзначення Української Визвольної Головної Ради для вояків УПА". Збірка була ілюстрована світлинами з життя і боїв УПА, витинками з часописів про УПА, рейд УПА на Захід, накази, в яких були подані псевда нагороджених, видання про УПА в кількох мовах, а також одна ґабльотка була заповнена пропам'ятними відзначеннями з громадських святкувань річниць УПА й її головного командира ген. Тараса Чупринки — Романа Шухевича. Над збіркою була розвішена лента з написом: "Юкрейніян Інсерджент Армі". Від першого дня виставки багато відвідувачів зупинялося біля цих експонатів.

Збірка О. Городиського удостоїлася на спеціяльне вирізнення — вона отримала першу нагороду, випереджуючи інші закордонні збірки. До такого успіху причинилася допомога Закордонного представництва УГВР (копії наказів), д-ра Ю. Подлуського, д-ра М. Ріпецького і інж. Ст. Ґоляша (друковані публікації). "Гобі" збирати ордени й медалі вимагають часто великих витрат й ними звичайно є люди багаті, як колишні дипломати чи військовики.

Відзначення УГВР для вояків УПА і збройного підпілля є першими й наразі єдиними українськими бойовими відзначеннями, що й було згадано в описі на виставці. 

                                                                                       О. Г.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації