ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

неділю, 12 серпня 2012 р.

ОФІЦЕР для БОЛІВАРА

                                     Михайла Скибицького мало знають в Україні, а він, між іншим, був одним із керівників визвольного руху в Латинській Америці. Народився Михайло у селі Корчівка, у сім'ї дрібного поміщика, здобув інженерну освіту. Але доля складається так, що Михайло залишає Україну, приєднується до військ Симона Болівара в Перу і згодом стає офіцером його штабу. Михайло відповідає за формування інженерних підрозділів та будівництво фортифікаційних споруд. Наш земляк дослужився до майора колумбійської армії. А після смерти Болівара допомагає президенту Венесуели Госе Антоніо Пессу писати мемуари.

                                       У 1835 році Михайло прибуває у Львів, щоб зустрітися з сестрою, але там його арештує австрійська поліція і передає до рук російських властей. За наказом Миколи І, Михайла висилають у місто В'ятка, „подалі від Малоросії".

                                      „Збіжать роки, гінці розшукають у в'ятському засланні Михайла Скибицького і передадуть височайше повеління - вертатися назад, але не в Україну, а на американський континент, - розповідає Сергій Слободян, експерт з військової тематики. - Там, до речі, інженер Михайло Скибицький і подасть розрахунки Панамського каналу, що вдвічі скоротить шлях навколосвітніх шляхів кораблів..."

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації