ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 23 червня 2009 р.

У ГОЛОВНІЙ КВАРТИРІ ВЕРМАХТУ

Ф. Кордуба

Walter Warlimont: IM HAUPTQUARTIER DER DEUTSCHEN WEHRMACHT 1939 — 1945. Grundlagen — Formen — Gestalten. Стор. 570, з 3-ма таблицями і 6-ма ілюстраціями.

Ген. арт. Вальтер Варлімонт, який від початку 2-ої світової війни до осени 1944 р. був заступником шефа керівного штабу вермахту описує діяльність і атмосферу генерального штабу вермахту під час приготування до війни та в 2-ій світовій війні.
У цілій праці зображена постать А. Гітлера, як нефахівця, який своїми наказами спричинював напруження і перебої в праці ген. штабу. Проти наказодавства і стратегії А. Гітлера був фаховий колектив старшин ген. штабу, але він своєю повздержливістю і всесторонньо обгрунтованими аргументами не був спроможний спрямувати фюрера на правильний шлях воєнних дій. В книзі дослідник діяльности ген. штабу вермахту знайде багато різних прикладів "стратегії" Гітлера, яка заважила на повній програній Німеччини. На стор. 166 автор називає доручення Гітлера "злочинними наказами". Таких "злочинних наказів" у студії Варлімонта багато. Вони удокументовані оригінальними наказами фюрера для головнокомандуючих різними воєнними театрами. Направду, коли спокійно аналізувати багато "злочинних наказів" Гітлера та їх порівняти з плянуванням ген. штабу, приходимо до жахливих висновків. Гітлер, уважаючи себе надлюдиною, не хотів визнавати глибоко передуманих стратегічних плянувань ген. штабу. Наприклад, до "Напрямних директив Барбаросса ч. 22" ген. Йодль опрацював проект "особливих доручень" на територіях СССР, в яких м. ін. говориться, що "наближаючий похід буде чимось більше, як тільки змаганням зброєю, бо він допровадить до боротьби двох світоглядів. Щоб цю війну закінчити, не буде вистачальним опанувати далекопростірні терени та знищити ворожі збойні сили. Ціла територія мусить бути перетворена в держави з власними урядами, з якими треба буде заключити мир".
Гітлер не послухав порад ген. Йодля і він був певний того, що до осени 1941 р. німецькі збройні сили досягнуть у побідоносному поході Уралу, тому зайвим є йти на уступки народам, які вірили, що відзискають свою незалежність. Ген. Варлімонт в багатьох місцях своєї студії твердить, що Гітлер не був політиком, із реальним плянуванням у майбутнє, також він не був стратегом. Уся стратегія і політика Гітлера була побудована на "расизмі", з впертою настановою винищити всі слов'янські народи. Гітлер мріяв про "життєвий простір" на Сх. Европі, не беручи на увагу пересторог шефа ген. штабу ген.-полк. Людвіка Бека.
Ген. Варлімонт у своїй, документарно обгрунтованій праці, подає подекуди деталі із "стратегії" Гітлера, розкриваючи перед дослідниками 2-ої світової війни всі карти. Він чітко представив усі намагання колективу ген. штабу, які постійно були паралізовані Гітлером. Головною силою Гітлера, яка змушувала опозицію до безоглядного послуху й підпорядкування були формації СС-ів, СА і гештапо. Терор у диктаторській владі Гітлера взяв верх над розсудком досвідчених полководців і стратегів. За непідпорядкування Гітлер нищив навіть найкращих старшин із цього колективу, щоб тільки вдержатися при владі.
Атмосфера, серед якої приходипося працювати колективові ген. штабу, була завжди напружена, бо ніколи не можна було знайти відповідної бази для обостороннього порозуміння. Напруженість між Гітлером і фаховим колективом стратегів ген. штабу з кожним місяцем під час війни загострювалася, аж вкінці дійшло до кінцевого її завершення актом 20 липня 1944 р. Вислід цього акту був жахливий. Гітлер із атентату вийшов цілий, зате ген. штаб заплатив за цей відважний крок проти фюрера великими жертвами.
Неможливо подрібно переповісти дуже багато цікавих епізодів із діяльності головної квартири вермахту в короткій рецензії. Тому ми згадали тільки найбільш суттєве, що заважило на капітуляції Німеччини в травні 1945 р. В студії ген. Варлімонта дослідники 2-ої світової війни мають зібраний документарний матеріял не тільки в справах плянування, стратегії і тактики, але також дані щодо воєнного потенціалу Німеччини, її союзних держав і всіх противників. Також у праці багато документів, які свідчать про політичний рівень Гітлера, який був тільки диктатором, а не політиком із широким кругозором у майбутнє. Гітлер своєю політикою і стратегією накоїв дуже багато лиха для всіх народів Европи. Також українці ніколи не забудуть його т. зв. "Генераль-плян ост", яким було устійнено висилку 60% українців на Сибір, та перетворення України в колонію Німеччини.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації