ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 7 квітня 2009 р.

ПІХОТНІ ПОЛКИ ЧЧ. 5 - 8

О. Горбач

Піхотний рекрутський вишкіл проходили наші добровольці не лиш в Гайделяґрі: велику частину покликано спершу до СС-галицьких добровольчих полків чч. 5-8, яких популярно називали "поліційними полками" тому, що їх вишколювали старшини й підстаршини з німецької порядкової поліції.
Їх числовий стан у березні-квітні 1944 р. сягав 9 710 стрільців, вишколюваних німецькими старшинами й підстаршинами у Німеччині, Франції, Польщі, а саме: 4-ий п. у Фершвайлері бл. Трієру, в Зарбрюкені (бл. 2 000) та в Цаберн ув Альзатії (1964), 5-ий п. в Адлерсгорості бл. Ґдині та в Сх. Прусії (1372 стр.), 6-ий п. - у По-Пау і Тарб-Тарбес під Піренеями (бл. 2 000), 7-ий п. - в Ортез і Салі де Беарн - Orthez, Saliz de Bearne (бл. 2 500) та 8-ий у Вандерн-Ґроскіршбавм бл. Франкфурту над Одрою (1573 стр.). Їх одинокими укр. опікунами були духовники - (за чергою полків) о. О. Карпінський, о. В. Дурбак, о. І. Голойда, о. Д. Ковалюк, о. І. Нагаєвський. Декотрі полки, головно у Франції, відвідали в листопаді 1943 р. члени ВУ як і розвагово-естрадні наші групи та старшини 1 УД. Вишкіл цих полків тривав до кінця березня-квітня 1944 р.
У зв'язку з большевицьким партизанським рейдом Ковпака з Волині на Галичину перекинуто 4-ий і 5-ий полки з кінцем березня-квітнем у райони між Радеховом - Збаражем - Тернополем. З большевицькою офензивою на пн.-сх. Галичину частини цих полків узяли участь в оборонних боях у Збаражчині й Тернополі.
З уваги на загрозу, що німці кинули б розташовані у Франції полки проти західніх альянтів, ВУ домоглася почерез О. Вехтера виведення частин 6-го й 7-го полків із Франції та включення їх, як і 8-го, у квітні 1944 р. до 1 УД в Нойгаммері. Якась частина укр. вояків, головно та, що вишколювалася в пн.-сх. Франції (бл. м. Тур) як і решток залишеного вишкільного куреня під Піренеями, - перейшла під проводом Круковського, коли їх переміщували, на сторону французького резистансу.
В січні 1944 р. 6-ий і 7-ий полки були розв'язані (залишився в м. Тарб лиш Запасний курінь із бл. 900 стрільців) й відійшли до Гайделяґру, а невелику частину долучено до 4-го полка.
Бл. 700 змобілізованих влітку 1944 р. стрільців вислано з вишкільних таборів бл. Франкфурту над Одрою й біля Праги на довишкіл у Дивізії СС - "Вікінґ" на фронт під Варшаву, звідки вони восени 1944 р. повернулися до 1 УД. З прифронтових околиць німці силоміць мобілізували нашу молодь до своїх же частин (напр. до СС-Дивізії "Фрунсберґ" на Золочівщині: їх вишколювали у пн.-сх. Франції й Бельгії, звідки лиш частині вдалося добитися перенесення до 1 УД). □

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації