ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

пʼятницю, 13 лютого 2009 р.

ПЕРЕНЕСЕННЯ ЦВИНТАРЯ ДИВІЗІЙНИКІВ З ЧЕРВІЇ ДО ПАССО ДЕЛЛЯ ФУТА

В відповіді, яка появилася в
„Вістях Комбатанта" ч. 5 1965), я обіцяв інформувати читачів журналу про дальшу працю Б-ва „Броди-Лев", а головно вияснити справу могил в Червії. Управа Б-ва одержала листи, які причиняться до вияснення цієї справи.
Як вже було згадано, Архиєпископ Бучко опікувався і надальше опікується могилами Дивізійників в Італії. Подаємо копію одного з листів до Б-ва „Броди-Лев".
Наспіла також відповідь від італійського уряду.Нажаль в перечислюванні різних національностей, українських вояків названо „Руссі". Пороблено старання, щоб офіційно цю помилку, як також число померших провірено і належно справлено.
Як видно з наведених листів, цілий цвинтар, а не тільки наших Дивізійників ексгумовано і перенесено до Пассо делля Фута, а не знівельовано).
Щодо іншої праці Б-ва варто згадати, що спорядження картотеки гробів і альбому пам'ятників має гарні успіхи.
Кожного року Б-во організувало в дні Зелених Свят поклін упавшим в боротьбі за Україну у стіп Символічної Могили в Ґлен Спей. Також і цього року Б-во приготовляє такі святкування, з тою різницею, що участь візьмуть також інші організації, а головно робиться старання про участь молодечих організацій. Цей гарний звичай повинен бути збережений тим більше, що в Україні поневолений нарід не має змоги вшанувати пам'ять тих, які життя своє віддали в обороні Батьківщини.

Р. Дражньовський
Голова Б-ва „Броди-Лев".

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації