ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

понеділок, 9 лютого 2009 р.

ПОЛКОВНИК ПЕТРО КРИЖАНІВСЬКИЙ - ШЕФ ШТАБУ УКРАЇНСЬКОГО ВИЗВОЛЬНОГО ВІЙСЬКА

До історії 2-ої світової війни

Полк. Петро Крижанівський, майор війська УНР, на еміґрації підполковник. Тепер іменований полковником і шефом штабу Українського Визвольного Війська (УВВ). Десь тому 4 тижні у Варшаві відбулось зібрання українських комбатантів і російських. На тому зібранні, в присутності німецьких вищих старшин, полк. Крижанівський мав заявити, що „чи хто хоче і не хоче, Україна незалежною державою буде".
На слова полк. Крижанівського відповів голова російського комітету П. Войцеховський, який заявив (він монархіст, єдінонеділимець), що Росія бажає, щоб постала і існувала велика, сильна, незалежна українська держава. По іменуванні полк. Крижанівського шефом штабу УВВ, 6 старшин РОА (Російської Освободітєльної Армії) зголосилось до полк. Крижанівського з просьбою прийняти їх до УВВ. Росіяни на залі привітали цей вчинок старшин оплесками.
Підготовка до створення штабу УВВ ішла 6 місяців.
Старшини на шапках мають тризуби, широкі, російські вилоги (це ніби тимчасове). Полк. Крижанівський покликав до співпраці у штабі одного галичанина (старшину) і одного придністровця. На вулицях Варшави починають показуватись наші козаки. Пізнаємо їх здалека по нашивках на лівому рукаві - УВВ. Після слів полк. Крижанівського, це творився майбутній штаб української армії. Набір до УВВ мав поповнюватись з усіх українських теренів. Вишкіл козаків мав іти там, де український штаб буде вважати це за відповідне - чи то в Галичині, в Україні, чи Волині.
Полк. Крижанівський змагає до того, щоб добились того, щоб шефом штабу став ген. Капустянський, а це тому, щоб український штаб набрав на більшій повазі. Шеф російського штабу є теж полковник, отже бажанням полк. Крижанівського є, щоб шефом УВВ став генерал.

482/3.ХІІ.1943
3 архіву Військової Управи

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації