ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

неділю, 18 липня 2021 р.

ІВАН ПОРИТКО

 
(25. 9. 1895 — 31.1.1980) Голова  Об'єднання б. вояків в Америці, голова Братства кол. УСС, голова в-ва "Червона  Калина", видатний громадський  діяч.

Іван Поритко народжений 25 вересня 1895 року в Княгиничах у Західній Україні, був директором спершу повітового, потім окружного Союзу Кооператив у Рогатині, за фахом кооператор-економіст.

До Америки прибув у 1949 р. і від того часу постійно мешкав з родиною у Філядельфії. У 1914 році вступив добровільцем до леґіону Українських Січових Стрільців і перейшов із ним в Українській Галицькій Армії як поручник, всю визвольну збройну кампанію, включно з польським табором полонених. Від самого початку існування Об'єднання б. вояків українців в Америці у жовтні 1949 р. був постійно членом головної Управи тієї комбатантської організації, що об'єднувала головно колишніх вояків Армії УНР і УГА, був заступником голови та після смерти д-ра Володимира Ґалана — головою тієї організації. Заслужився для неї особливо, як засновник і довголітній голова Суспільної Служби українських комбатантських організацій, яка охоплювала всі існуючі наші комбатантські організації в ЗСА, включно з Братством кол. вояків 1-ої УД і Об'єднанням та Товариством кол. вояків УПА. Був головою Братства колишніх Усусусів і головою Видавничої Кооперативи "Червона Калина". Довгі роки, аж до відходу на емеритуру, працював в Українській Щадниці у Філядельфії. ...

"Свобода" 2.2.1980.


Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації