ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 18 червня 2014 р.

VI СТРІЛЕЦЬКА ДИВІЗІЯ І ОБОРОНА ЗАМОСТЯ

Ген. Петро Самутин   
                                                                        

    (Продовження)                       

                         Ми навели дві статті: а) Начальнику Штабу Групи Оборони Замостя і б) Начальника Оперативного відділу групи, писані вони в перші роковини організації і формування дивізії ще під свіжим враженням і можуть служити нам, як засадничий матеріял в шуканні джерел свого власного положення (українського і польського), але був це закороткий час, щоби знати докладно положення ворожої сторони, себто червоних. На протязі 50 років після подій під Замостям на книжковому ринку появилось багато матеріялів, а то: а) учасників тих подій, б) дослідів воєнних істориків і теоретиків воєнного мистецтва, в) критика і т. п. В багатьох випадках спогади учасників подій мають суб'єктивний характер та тяжко відрізнити, де є дійсність і де починається фантазія дописувача.

                       Тому, що в гру входить Кінна Армія Буденного та Варшавська битва і один з її елементів — Замостя, ми дозволимо собі присвятити подіям під Замостям більше уваги, використовуючи всі доступні нам матеріяли і джерела.

                       VІ-а Січова Стрілецька дивізія: Від 6-го травня 1920 року дивізія входить в склад Ш-ої польської армії. Рівно місяць перебуває в Київі і в пізнішому в складі тої ж армії провадить тяжкі бої з червоними, відходячи на захід. Бої ці провадить на широкому фронті в дуже тяжкому терені, нам відомо, що бої на широкому фронті мають характер одної з найтяжчих форм.

                       15-го серпня 1920 дивізія, після виконання свого бойового завдання на південь від міста Холму, переходить в резерв Ш-ої польської армії і розташовується в місті Красностав та його околиці. Штаб дивізії, Штабова сотня та Технічний курінь дивізії в самому місті та на передмістях Красностава, стрілецькі бригади, гарматні курені, кінний курінь та обози в поблизьких селах. Постачання дивізії у вагонах на ст. Красностав. Дивізія в тому часі одержала попереджуючий наказ, що мусить бути готова до завантаження в транспорти і від'їзду на український фронт (на південь) та увійти у так довго очікуваний склад Армії УНР. Одночасно одержано наказ з Ш-ої польської армії, що дивізія має негайно приступити до розбудови польових укріплень в самому Красноставі та його передмістях. До цих праць негайно приступив технічний курінь дивізії. Такий стан тривав всього лише три дні. Вже 18-го серпня дивізія одержала наказ негайно вирушити до міста Замостя і приступити до розбудови польових укріплень в Замостю і його найближчих передмістях. В ніч з 18 на 19 серпня 1920 — дивізія вирушила форсовним маршем до Замостя, де і прибула в ранніх годинах 19 серпня 1920.

                      В Замостю перебували: Штаб дивізії, штабова сотня, кінна чота дивізії. На передмістях Замостя (Нова Осада і Любельське) розташувалися стрілецькі бригади, гарматні курені, кінний курінь та технічний курінь. Одна саперна сотня залишалася ще в Красноставі та одна чота штабової сотні в маєтку Завада, як охорона обозів. На день 25 серпня і ці підвідділи були стягнуті до Замостя. На ст. Красностав залишилося в вагонах постачання дивізії. 27 серпня 1920 на ст. Замостя прибули два вагони постачання дивізії (амуніція і харчі).
          .
                      Технічний курінь негайно приступив до розбудови польових укріплень, притягаючи до цих робіт і цивільне населення Замостя та довкільних сіл. (Прошу дивитись працю М. Битинський, майор Армії УНР. Оборона Замостя. Спогад — 1920-1955. Український Воєнно-Історичний Інститут, 1956, Торонто-Канада).

                      Одночасно з розбудовою укріплень Замостя, командування дивізії було попереджене, що дивізію змінить 10-а польська дивізія, а VI українська дивізія буде відтранспортована на південь до Армії УНР. Власне серед таких досить непевних обставин дивізія одержує наказ почати вантаження до від'їзду на південь. 16-а Стрілецька бригада в командуванні полковника Р. Сушка завантажилася і залишила Замостя. На превеликий жаль нам ніде не вдалося віднайти дату завантаження і від'їзду бригади, крім підтвердження у спогадах начальника оперативного відділу дивізії поручника А. Домарацького. Треба припускати, що 16 стр. бригада використала транспорти, котрими прибув до Замостя 30 піший полк 10 польської дивізії. Підтвердження вивантаження 16-ої стр. бригади знаходимо в наказах по Армії УНР. Прошу дивитись: Українсько-Московська війна 1920 рік в документах Ч. 1. Варшава 1933, сторінка 197, №410 "прк". Негайно... НАКАЗУЮ... пункт 5: "16-й стрілецькій бригаді по прибутті стати в Армейському резерві в селі ЯМНИЦЯ". (на північ від Станиславова — П. С). 2-го вересня 1920 року, 22 година 15 хвилин ч-ІЗЗ, к. ст. Хриплий. Підписав: Командуючий Армією Генерал-поручник Омелянович-Павленко. Наштадарм Генштабу Полковник Лінко. (Обидва накази підписані чужою рукою — П. С.)           

                    Бригада їхала по маршруту: Замостя — Красностав — Люблин — Розвадів — Перемишль — Стрий — Станиславів. При тодішньому відфронтовому рухові потягів, можна лише припускати, що бригада була в дорозі коло 5-ти днів — отже могла від'їхати з Замостя десь коло 25-26 серпня 1920. Остаточно цим стверджуємо, що 16-а стр. бригада участи в обороні Замостя чи теж у діях на передпіллю Замостя — не брала. 16-й гарматний курінь, що органічно входив в склад 16 стр. бригади і не від'їхав разом з бригадою (у зв'язку зі зміною положення і з наказу ІІІ-ої польської армії, був підпорядкований Командирові 17-ої стр. бригади полковникові О. Воронові та діяв разом з тою бригадою на передпіллі Замостя).

                    На цьому місці дозволю собі подати витяг з розмови маршала Й. Пілсудського про положення на фронті ІІІ-ої польської армії, в склад котрої входила VI стр. д. Цитую: "12-го серпня 1920 року в розмові з генералом Соснковським і ще деякими генералами на Саській площі у Варшаві (вечором — П. С.) перед виїздом до міста Пулав сказав: "Витягнувши, як відомо з півдня 1-у і 3-ю легіонові дивізії, я відчинив як би впадову браму між іншим і для кінної армії Буденного. Хоча там є наша кіннота з наказом зупинити кінноту армії Буденного в поході на нас, однак дотеперішній досвід не дозволяє мені бути певним. Очікувати можу, що в короткому часі можу мати на свойому безпосередньому запіллі від Сокаля і Грубешева маршуючу кінну армію Буденного або її частину, що може у великій мірі ударемнити мої зусилля". Зазначив при тому, що на Богу проти ХІІ-ої совітської армії залишив дуже слабі сили: 7-у дивізію в околицях Холма і дуже слабу VІ-у українську дивізію на південь від неї"... "Йосип Пілсудський, Рік 1920" — М. І. Колін (видавець) Л.Т.Д.-36 Ґріт, стр. Лондон, В.С.-І. Сторінка 121-122 —П. С.)        

Положення власне в Замості і на його передпіллі до вечора  дня 27 серпня 1920 р.   


                    Зараз же по від'їзді 16-ої стр. бригади 25-26 серпня 1920 одержано інформацію зі Штабу ІІІ-ої польської армії, що Буденний отримав наказ залишити Львів і зосередити свою армію в районі: Сокаль - Варяж. (Ця інформація, як це часто буває в часі воєних дій, була спізнена, бо ж Буденний, як побачимо в пізнішому, був уже в районі Сокаль-Варяж від 25 серпня і посувався на північний захід).

                     VІ-а с. стр. дивізія все ще наставлена на завантаження і від'їзд на південь. До 27 серпня прибув до Замостя залізничними транспортами 30 полк піхоти 10 польської дивізії.

                      Того ж самого 27 серпня прибув у дивізію наказ такого змісту: "VІ-й стрілецькій дивізії українській припинити вантаження і, підпорядкувавши собі всі польські частини в районі Замостя, створити групу і прийняти на себе оборону Замостя. Всі прибуваючі до Замостя застини 10-ї дивізії (польської — П. С.) підчиняти собі". (Відписано без жодних змін з перекладу Начальника Оперативного Відділу VІ-ої с. стр. д. поручника А. Домарацького — П. С). Наказ цей ясно і недвозначно підкреслював, що Командир VІ-ої с. стр. д. полковник генштабу Марко Безручко був призначений на Командира Групи і відповідав за оборону і утримання Замостя. Оперативно-тактична сторона оборони Замостя віддавалась в руки командира VІ-ої с. стр. д. Командуючий ІІІ-ю армією не нав'язує йому свого рішення щодо концепції оборони.                                                         

27 серпня 1920 р. сили власні були розташовані так:

                       1) 2-й Люблинський Етаповий батальйон в селі Комарів (27 кілом. на південний схід від Замостя).

                      2) 30 п. полк 10-ї див. осягнув лінію: Вербковець — Маліци і замкнув переправи на річці Гучва (35 кіломтр. на схід від Замостя.) (Цей полк частинно їхав до цього району транспортом залізничим, коли вирушив полк ніде не подано години і дати --- П.С).      
                          
                      3)   17-а Стрілецька бригада VІ-ої с. с. д. розташувалася в селі Горишів-Руський, як резерв групи. Командир полковник О. Воронів.

                     4)  16-й гарматний курінь в команді сотника Віктора Філиповича (3 батерії, а 2 гармати, 6 гармат за 30 полком і підпорядкований останньому).

                       5)  17-й гарматний курінь в команді сотника Миколи Сіпка (3 батерії а 2 гармати, 6 гармат) теж став на становищах за 30 п. полком і підпорядкований останньому). Ніде не подано району угруповання цих двох гарматних куренів VІ-ої дивізії — II. С).

                       6)   VІ-й кінний курінь дивізії в команді поручника В. Герасименка виставляє штафети між Замостям, 30 п. полком, 17 стр. бригадою і несе службу зв'язку на передпіллі Замостя аж до часу розбудови телефонічної лінії силами штабу групи "Замостя". (За браком часу і дії ворога лінія не була розбудована).

 В самому Замості були такі відділи:  

                      1)  Штаб VІ-ої с. стр. дивізії (він же Штаб Групи "Замостя", розташований в середмістю в місцевому готелі).
                       2)  VІ-й технічний курінь дивізії в команді сотника інж. В. Бокітька працює над польовими укріпленнями Замостя (передмістя Нова Осада і Любельське).
                       3)   Штабова сотня дивізії в команді поручника Мусія Ященка виставила польові застави на передмістю Нова Осада, забезпечуючи напрямки: південь і південний схід, та замкнула дорогу: Замостя — Грубешів (схід).
                       Одна чота Штабової сотні несе охорону Штабу дивізії (Групи) та стежами утримує порядок в місті.
                      4)  Етапові батальйони: 4/2 і 3/ виставили польові застави на Люблинському передмісті та працюють спільно з VI-м технічним куренем над укріпленнями Замостя.
                       5)   Панцерний потяг "Загончик"  охороняє залічничний шлях, курсуючи на лінії: Замостя — Вербковець.

                     Вечором дня 27 серпня 1920 вивантажився на ст. Замостя І-й і ІІ-й батал. 31-го полку стрільців Канівських 10-ої див. п.

                     На протязі дня 28 серпня вивантажилися на ст. Замостя: а) Штаб 31 полку піхоти, б) ІІІ-й батальйон того ж полку, в) Дивізіон артилерії польової 10-ї див п., г) Дивізіон стрільців кінних 10-ої див. п., д) Сотня 214 полку уланів (ніде не сказано як прибула ця сотня до Замостя, залізничними транспортами, чи маршем — П. С.)„ є) Прибули два потяги панцерні: "Мститель" і "Загончик", ж) Прибули також два вагони з постачанням VІ-ої с. стр. дивізії; вагон амуніційний, харчовий і з одягом, в команді хорунжого Петра Василева.
     
                     6) Над вечір прибув до Замостя обоз 16-ої гарматної бригади в команді хорунжого Віталія Дробязка та кілька підвод обозу Бриґади осаула Яковлева.

                     Після стягнення Люблинського етапового батальйону з села Комарів, чисельний стан залоги Замостя в днях 29, 30 і 31 серпня 1920 року був такий:

                                                       Українці:

Назви частин:

                    1)  Штаб VІ-ої с. стр. дивізії (нема даних).
                    2)  Кінна Штабова чота — 15 шабель.
                    3) Штабова сотня дивізії — 103 багнети, 2 легких скорост.
                    4) VІ-й Технічний курінь дивізії:
                         а) 1-а саперна сотня — 30 багнетів, 
                         б) 2-а саперна сотня — 30 багнетів,  
                         в) Залізнична сотня— 100 багнетів.    
                   Разом: 263 багнети, 15 шабель, 2 легких скоростр.

 На передпіллі Замостя:  

                                                           (в районі Горишів-Руський)           

                     1) 17-а Стрілецька Бригада — 450 багнетів, 12 тяжких скоростр.                                                            
                     2) 16-й Гарматний Курінь — 6 гармат. 
                     3) 17-й Гарматний Курінь — 6 гармат.   
                     4) VІ-й Кінний Курінь — 108 шабель.
                     Разом: 450 багнетів, 108 шабель, 12 тяжких скоростр., 12 гармат.
                     Всього: 713 багнетів, 123 шабель, 12 тяжких скоростр., 2  легких скоростр., 12 гармат.

                      Примітка: Стан VІ-го Технічного куреня за даними полковника М. Битинського, б. командира 2-ої саперної сотні того
Куреня.  П.   С). 
         

           Поляки:

Назви частин:                                         
                 1) 31-й полк п. стрільців Канівських — 1750 багнетів.
                 2)  Штабова сотня тяжких скоростр. 31 п. п. — 121 багнет, 38 тяжких скоростр.
                 3)  Літунська сотня органічно входить до 31 п. п. — 300 багнетів.
                 4)  Технічна сотня — 150 багнетів.  
                 5)  Три етапові батал. — 500 багнетів.
                 6)  Дивізіон кінноти 10 див. п. — 150 шабель, 2 тяжких скоростр.
                 7)  Сотня 214 полку уланів — 80 шабель.
                 8)  Дивізіон арт. польової 10 д. п. — 12 гармат.
                 9)  Панцерні потяги — 3, "Загончик", "Мститель", "Смерть".    
                                                                                               
                  Разом: 2821 багнет, 230 шабель, 40 тяжких скоростр., 12 гармат, 3 панцерні потяги.
                  Всього залога "Замостя" плюс частини VІ-ої с. стр. див.:
                 263 багнети, 15 шабель, 2 легких скоростріли.
                 3084 багнетів, 245 шабель, 40 тяжких скоростр., 2 легких скоростр., 12 гармат, 3 панцерні потяги.

                 Це все те, що творило залогу Замостя і взяло участь в його обороні.

                 30 піший польський полк, 17 стрілецька бригада і два гарматні курені VI с. стр. дивізії та кінний курінь дивізії вже 28-го серпня 1920 рано були відрізані від залоги Замостя і участи в обороні самого Замостя не взяли. Вони діяли на передпіллі Замостя і увійшли в підлеглість командира 2-ої п. дивізії. На превеликий жаль ми не посідаємо спогадів про дії 17 стр. бригади VІ-ої січ. дивізії. Спогади, що були написані одним з учасників тих подій не мають для історика жодного значення.

                 На далекому передпіллі Оперативної Групи "Замостя" вже 25 серпня 1920 була зосереджена в районі Сокаль — Варяж 1-а Кінна Армія Буденного, що прибула в цей район з-під Львова. Склад армії: 4, 6, 11 і 14 див. кінноти та одна спеціяльна бригада. Крила кінної армії обрамовують і хоронять частини ХІІ-ої Сов. Армії.

              На півночі: 44-а і 7-а див піх. (район Грубешева і Холма).
              На півдні: 24-а див. піхоти (район Кристинопіль — Белз).
              Чисельний склад кінної армії Буденного виносив:
              4 див. кіннот, плюс бригада спеціяльна: 10.000 шабель, 2.000 багнетів, 200 тяжких скоростр., 20 гармат.

              Перевага червоних: 9.755 шабель, 160 тяжких скоростр., 8 гармат.

              В багнетах перевага була по стороні залоги "Замостя": 1.084 багнети.

             Чисельний склад 1-ої кінної армії Буденного подаю за даними Начальника Оперативного Відділу Групи "Замостя" — поручника А. Домарацького.   

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації