ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 11 жовтня 2011 р.

МАЛОВІДОМЕ З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ВИЗВОЛЬНОГО ВІЙСЬКА (УВВ)

Андрій Фурґала
Англія

                 УВВ була окрема військова формація в другій світовій війні. Роман Крохмалюк у своїй праці "Заграва на Сході" (ст.12) пише: "До певної міри за українською ініціятивою (ОУН) створили німці окрему парамілітарну військову формацію УВВ. Члени цієї формації переходили вишкіл у Криниці, Команчі і Дуклі. Вони брали участь у боях на Східньому фронті на розлогих теренах України".

               Ще є в живих учасник УВВ Теодор Ґуль із 118-го батальйону (сот. Шудра), сот. Винницький живе в Канаді; всіх нараховували до 180 тисяч, вони носили звичайну німецьку уніформу Вермахту, але для відрізнення мали на лівому рукаві щитик блакитного кольору з жовтим тризубом та вигаптованими буквами УВВ.

              У книжці "Заграва на Сході" (ст. 222), Документ ч. 20, Архів ч. 482 - 3. XII. 1943. Справа: Штаб УВВ згадано про полк. П. Крижанівського. Петро Крижанівський у Варшаві в присутності німецьких вищих старшин, був іменований шефом штабу УВВ. Підготова до створення Штабу Українського Визвольного Війська йшла шість місяців, від листопада 1943 року; полк. П. Крижанівський покликав до співпраці одного галичанина й одного придніпрянця і змагав, щоб шефом штабу став ген-хор. М. Капустянський, щоб його штаб набрав на більшій повазі.

               Цей документ потверджує як опинилися в УВВ підстаршина Андрій Фурґала, Тимко Дідич, що проживає у Шотляндії і Юрій Заліско, який живе в Україні, Миколаївська область. При кінці березня 1944 року німці зробили облаву під Карпатами на УПА, тоді нашу групу взяли до полону, привезли до Львова до тюрми, а відтак до ляґеру у Польщі, а в травні нас звільнили і відіслали до РОА до Леґйонова під Варшавою, звідти ми перейшли до Штабу УВВ полк. Петра Крижанівського і полк. П. Дяченка.

              Історик Василь Верига, "Дорогами другої світової війни" пише про Українське Визвольне Військо, на сторінках 61, 37, 38 ІІ69.

             "Заграва на Сході" (ст.161) подає, що в склад Української Національної Армії мали входити всі українські військові формації при німецькій армії. У склад УНА ввійшла Українська Дивізія і 2-га Дивізія, що складалась з різних відділів українських вояків УВВ і колишніх полонених совєтських армій. Командиром 2-ої Української Дивізії УНА був полк. Петро Дяченко, що брав участь у боях в Чехії при кінці війни.

             Українське Визвольне Військо не мало нічого спільного із РОА генерала Власова.

             Отже, "коляборація", чи "неколяборація" Україні перед західними альянтами нічого не пошкодила ані помогла. Українську Дивізію й Українське Визвольне Військо та Українську Повстанську Армію треба розглядати не з чужої точки бачення, але виключно із українського становища. Чому на Заході є так мало кол. вояків з таких військових формацій, як УВВ? Бо в 1945 році західні альянти їх видали Москві, згідно з Ялтинською угодою. Коли альянти їх видали, більшовики повезли їх у Сибір. Коли я був у серпні 1992 р. в Україні, з Миколаївської области приїхав до мене мій друг, який був перекладачем в німецькій армії від 1942 року.

             Як я вже згадував, на початку 1944 р. ми перейшли до УПА під Карпатами, але німці нас взяли в полон. Він був в 2-й Українській дивізії, що ввійшла в склад УНА.




Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації