ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 18 червня 2011 р.

УКРАЇНСЬКА СТРІЛЕЦЬКА ГРОМАДА В КИЄВІ

З діяльности ветеранських організацій

У Києві відновлено діяльність Української Стрілецької Громади.

Знаменно, що нарада відбулася 23 травня 2010 р., у день трагічної загибелі основоположника ОУН і першого голови Проводу Українських Націоналістів полковника Євгена Коновальця.

День проведення наради був обраний не випадково, адже полк. Євген Коновалець був ініціятором створення Української Стрілецької Громади (УСГ) в Канаді, де вона активно діє і дотепер. Тож відкриваючи нараду, голова Центрального Проводу ОУН(д) Павло Дорожинський запропонував вшанувати пам'ять полк. Євгена Коновальця.

             Сидять зліва: П. Штепа, полк. Є. Коновалець, Е. Василишин; стоять: Г.Харич, В.     Топольницький, два неідентифіковані.

 Голова поінформував про основні віхи становлення цієї комбатантської організації від її створення 23 січня 1928 року у Вінніпезі (Канада) до наших днів. Основним завданням УСГ, в яку входили колишні вояки і старшини Українських Січових Стрільців, Армії Української Народної Республіки, Української Галицької Армії, Січових Стрільців (Київських), була допомога патріотам, які продовжували боротьбу за визволення рідної землі, а також підтримка кол. вояків, які опинилися за кордоном. Згодом відділи УСГ, теж були створені в Едмонтоні, Монтреалі, Торонто. Члени Стрілецької Громади організовували акції протесту проти засудження на смерть польською владою членів УВО Атаманчука і Вербицького*, протестували проти польської пацифікації на окупованих українських землях, збирали кошти на допомогу постраждалим у часи українських визвольних змагань воякам. У 30-і роки при Українській Стрілецькій Громаді почали організовувати військові вишколи на кшалт тих, які проводили в Европі  члени Проводу Українських Націоналістів генерал Віктор Курманович і генерал Микола Капустянський.

У своїх програмових засадах і діяльності Українська Стрілецька Громада була споріднена з Організацією Українських Націоналістів, адже чіткий плян роботи громади допомагав розробити під час відвідин Канади в червні 1929 року полковник Євген Коновалець. У 30-і роки під час відвідин Канади із членами УСГ зустрічалися члени Проводу Українських Націоналістів полковник Роман Сушко, сотник Омелян Сеник-Грибівський. Після Другої світової війни УСГ поповнили комбатанти з українських військових формацій: Карпатської Січі, Буковинського Куреня, Українського Легіону Самооборони, УПА, Дивізії „Галичина", Українського Легіону, який діяв у Хорватії.

У повоєнні роки з управою і членством УСГ зустрічалися другий голова ПУН і ОУН полковник Андрій Мельник і третій голова ПУН і ОУН редактор Олег Штуль-Жданович. Із створенням широкого об'єднання - Ідеологічно Споріднених Націоналістичних Організацій (ІСНО) Українська Стрілецька Громада стала її активним членом.

Українська Стрілецька Громада діяла у США, її було створено 1924 року. Однак після Другої світової війни вона припинила своє існування, увійшовши в Об'єднання Колишніх Вояків Українців Америки.

В Україні діяльність УСГ організували у 90-і роки минулого сторіччя. Тоді були створені осередки в Києві, Тернополі, Кремінці, Сумах. Але з певних причин активну діяльність УСГ на українському терені було призупинено. Тепер діяльність УСГ вирішено поновити як Ветеранської організації „Українська Стрілецька Громада" в Україні. Її завданням є захист здобутків українського державотворення, а також збереження історичної і культурної спадщини.

Учасники зборів обрали управу організації у складі голови - Павла Дорожинського, заступника - Миколи Сави, секретаря - Сергія Бруня, членів управи: Сергія Авдєєва і Віктора Світайла. Головою Контрольно-ревізійної комісії обрано Олега Ціборовського, членами: Віталія Матяша і Анатолія Доценка. Головою Дисциплінарної комісії обрали Валерія Бублика, членами: Сергія Кудру і Василя Савченка. Згодом, крім Києва, плянується відновити інші осередки Української Стрілецької Громади па рідних землях і створювати нові.

Прес-служба УСГ

___________________________
* Атаманчука Василя і Вербицького Івана польський суд засудив на смерть із заміною на 15 років в'язниці за атентат (1926) на куратора Собінського, виконаний іншою особою.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації