ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

четвер, 16 червня 2011 р.

СПОМИН ПРО ЛЕГЕНДАРНІ ПОХОДИ

Михайло Крат. „Козацькому роду нема переводу". Бетезда, Мериленд: „Компутопрінт", 2010.

Полтавець Михайло Крат (1892-1979) усе життя присвятив війську. У молоді роки він був старшиною російської армії і брав участь у Першій світовій війні, потім перейшов до війська Української Народної Республіки, а під час Другої світової війни служив в Українській Національній Армії.

Генерал М. Крат залишив спогади про пережите, численні статті і документи. Його дочка Ніна Крат-Черняк і внучка Ганя Черняк впорядкували їх і підготували до друку. Частину спогадів відредагував Олександер Вороний. Так народилася цікава і повчальна книжка, щедро ілюстрована світлинами. Треба відзначити високу поліграфічну якість видання.

Історія не раз ставила М. Крата перед необхідністю радикального вибору дальшого шляху. Його батько був генералом царської ґвардії, тож природно, що й син мав продовжити батьків шлях, закінчив престижне військове училище в Санкт-Петербурзі. Почалася війна і М. Крат був на першій лінії боїв. Після поранення він потрапив на лікування до шпиталю, яким опікувалися цариця Олександра та її дочки Ольга і Тетяна, й відтоді постійо був оточений їхньою увагою. А поранень мав кілька, тому що завжди в бою був попереду.

                              Михайло Крат у війську Української Народної Республіки 

 Батько-генерал пильнував, щоб його сини не затримувалися у запіллі. Навіть не пускав пораненого сина Михайла до шпиталю. А коли молодший син Борис скінчив старшинський вишкіл і приїхав до батька, той негайно вислав його на передову лінію під Перемишлем, де Борис в першому ж бою загинув.

Позиція старшин царського війська, кавалера ордену св. Георгія, прихильність царської родини могли привести М. Крата у дні революції до „білого війська", зважаючи, що він тоді не мав уявлення про прагнення України до волі і навіть української мови не знав. Але, як кажуть, голос козацької крови покликав старшину до Києва і він став активними учасником національно-визвольної боротьби.

Особливо цікаві і цінні спогади М. Крата про особисту участь в Першому зимовому поході чотирьох українських дивізій Наддніпрянської армії, які з боями пройшли великий шлях усією Україною. Автор спогадів залишив описи трагічної загибелі в зіткненні з денікінцями Третьої Залізної дивізії, боїв проти більшовиків на Поділлі в травні 1920 року, співучасти з польським військом у розгромі Червоної армії у серпні-вересні 1920 року.

Коли в Україні шаліла Друга світова війна, М. Крат перебував у Холмі. Коли творилася Українська Національна Армія, її командувач ген. Павло Шандрук в лютому 1945 року намітив ген. Михайла Крата на командира 1-ої Української Дивізії (Дивізії „Галичина"). По війні ген. Крат був комендантом табору полонених в Італії.

Книгу спогадів генерала М. Крата доповнюють численні статті про нього, сторінки гумору на теми таборового життя дивізійників. Особливо цікаві малюнки Ґо-Ґо (Ореста Слупчинського).

Книжку можна придбати у Гані Черняк за 30 дол. (вартість пересилання включена) в США, або за 25 дол. (вартість пересилання буде додана), якщо замовник перебуває за межами США.

Hanja Cherniak,
9901 Harrogate Rd.,;1, Bethesda, MD 20817, 45 A
Електронна адреса: hanja@verizon.net.
Тел.: (301) 767-1779.

Левко Хмельковський, („Свобода") 

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації