ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 24 квітня 2010 р.

Д-Р ВОЛОДИМИР БІЛОЗОР

1890 — 1969

Д-р Володимир Білозор, лікар в рядах УСС і УГА, член Військової Управи "Дивізії Галичина".

Д-р Володимир Білозор народився 24. 11. 1890 р. у Львові, де закінчив ґімназію і вступив на медичний факультет, який кінчав у Відні і Празі. До УСС вступив в жовтні 1914 р. і в ранзі чотаря-лікаря перейшов із ними цілий воєнний шлях. Вояки з боїв на Маківці пам'ятають шатро д-ра Білозора, розложене недалеко першої боєвої лінії, де протягом тільки одного дня він перев'язав около 60 ранених. Разом із Усусусами він перейшов 1917 р. недугу тифу. В роках 1918-20 служив при Українській Галицькій Армії як сотник і полковий лікар на різних становищах, в тому і як командант військового шпиталя в Вінниці.

Між двома світовими війнами був лікарем в Коломиї. Тут оснував Амбуляторію Гігієнічного Товариства для незаможних селян. У своїй професії був відомий з великої гуманности, нерідко траплялись випадки, що бідних селян лікував задармо, або ще давав їм свої гроші на лікарства. У час другої світової війни, на початку 1943 р. він став членом Військової Управи для творення Дивізії "Галичина" та очолив її лікарсько-санітарну референтуру. Під його проводом складалися проекти набору українських лікарів і санітарного персоналу, організувався їх вишкіл і приділ до поодиноких частин Дивізії.

Д-р Білозор брав живу участь в прамі Військової Управи і з її рамени відвідував він Дивізію у вишкільних і фронтових становищах і так: 6-20 листопада 1944 відбув вій поїздку до Відня-Братіслави-Жіліни з метою кращого наладнаний медичної служби в Дивізії. В час Різдвяних Свят 5-8 січня 1945 його вітали вояки Дивізії на Словаччині в запасному полку в Чадці, в штабових частинах в Жіліні в першій санітарній сотні в Будатині, де він відбував конференцію з дивізійними лікарями.
 ...

І. Скіра

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації