ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

пʼятницю, 13 листопада 2009 р.

ВІДОЗВА ГЕН. ПАВЛА ШАНДРУКА

УКРАЇНСЬКІ ВОЯКИ!

Ви віддали вже все, що людина може мати найдорожчого, на боротьбу з ворогом: рідну хату, родину, майно. Але найдорожчим з усіх найдорожчих духових та матеріяльних вартостей є свобода. Свобода — то значить — вільне життя у вільній, незалежній Батьківщині.

За той найдорожчий скарб людини і нації — за Державу боролися всі наші предки; а й Ви теж не припинили боротьби — від 1917 року боретеся зброєю, чином, прикладом, словом. Не зламали Вас ані тайга Сибіру, ані льоди Соловків, ані тортури московсько-большевицьких льохів та в'язниць. Нема і не буде ніколи тої сили, що могла б Українця зламати.

Тут, на чужині, Ви, Українські Громадяни-Вояки, довели своєю працею, своєю волею, твердою поставою та єдністю, що таки існує Український Народ, що він не зложить, не зважаючи на всі перешкоди, зброї доти, аж поки не добуде собі свого права в своїй власній суверенній Державі вільно порядкувати.

Враз усі — ті, що вже 25 років тиняються на чужині, не спустивши нашого національного прапору, ті, що залишилися в Україні й продовжують боротьбу на всіх землях від Карпат до Кубані, й ті, що тепер залишили Батьківщину, щоб не стратити можливости продовжувати боротьбу та посилити лави старих борців закордоном, — усі враз мусимо стати до чинної боротьби зі зброєю в руках.

Український Національний Комітет та визначене ним Українське Командування закликають Вас, Українці-Вояки, знайти всі можливості, щоб стати в збройні лави Української Національної Армії.

Українська Національна Армія, як Ви вже знаєте з Деклярації УНК, має одне завдання — боротьбу з большевизмом за власний Народ, за власну суверенну Державу.

В цій боротьбі стаємо поруч з геройською Армією Німецького Народу, що на смерть та життя бореться не тільки за свою волю, за свою Державу, але за волю цілої Европи.
    
В тій боротьбі поруч з нами йдуть лави вояцтва всіх народів, що знають, так як і ми, одне святе гасло: "За Народ і Державу!" Йдуть з нами наші брати Білоруси, наші одвічні приятелі Грузини, Козаки і інші свободолюбиві народи — народи Кавказу, Туркестану, Західньої і Полудневої Европи.

Українські Вояки! Червоний ворог несе смерть і знищення. Він шукає перш за все тих, що не зігнули перед ним голови, бо вони для нього страшні, страшні силою свого духа, своєї віри в перемогу.

В перемогу віримо, вірить у перемогу весь Український Народ і ніколи жоден Українець не складе зброї, не схилить своєї голови перед ворогом, поки Батьківщина не буде звільнена. Кожен Українець-Вояк буде боротися за свою Державу та за Народ так, як наші прадіди, як сучасні наші герої Зимового Походу, Крутів, Нового Базару, всі знані й незнані українські герої-вояки.

Але пам'ятаймо, що ворог ще сильний і тому для осягнення перемоги-необхідно:

всім без винятку стати зі зброєю в організованих лавах УНА, мати беззастережне довір'я до свого Національного Проводу та Командування;

перед усім світом довести свою національно-політичну і громадську карність;

бути готовим повсячас принести найбільші жертви життям, кров'ю, майном.

Ото підстави нашої цілковитої перемоги!
    
Ото підстави незалежности нашого Народу і нашої Держави! До зброї вояки! До боротьби та перемоги!

Генерального Штабу генерал-поручник
ПАВЛО ПАВЛО ШАНДРУК
Командуючий Українською Національною Армією


(Передрук із Голос - Укр. Вісті (Берлін), ч. 20, 8 квітня 1945.)

На Богослуженні у вишкільному таборі Дивізії в Гайделяґрі в 1943 році. 
На задньому пляні — український та німецький прапори.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації