ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

понеділок, 17 листопада 2008 р.

УВАГА! ПОШУК!

Тут буде розміщатися інформація про пошук вояків-українців всіх воєн, будуть розміщатися незіндефіковані фото вояків, бойових дій. Прошу зголошуватися і брати участь. Перші результати пошуку вже є.

*ПОШУК ВІДОМОСТЕЙ про Ненчина Володимира, нар. 1 грудня 1923 р. у с. Оришківці Чортківської округи. Відомо, що вийшов живим із Бродівського котла, помер в Україні. Потрібні відомості про місце вишколу, дивізійну частину, в якій він служив і інші дані.

*ПОШУК ВІДОМОСТЕЙ про Козака Федора Григоровича, нар. 1921-22 р. у с. Ліски Перемишлянського повіту. Перебував на роботах у Франції, приїхав зголоситися до Дивізії в Україні

*ПОШУК ВІДОМОСТЕЙ про Ящишина Івана Петровича, 1916 р.н., с.Розубовичі Перемишлянського повіту. Після Бродів повернувся додому.

*ПОШУК ВІДОМОСТЕЙ
про Демаха Михайла Васильовича 1913 р.н., с.Скоморохи Тернопільської області. Загинув під Бродами. Невідомо обставини загибелі, місце поховання.

*ПОШУК ВІДОМОСТЕЙ про Кушлика Євгена Семеновича 1921р.н. уродженця м.Калуш Івано-Франківської області вояка Дивізії "Галичина". Останьою інформацією про нього був лист до сестри, в якому він написав: "Більше я служити їм не буду!" Цей лист був у відповідь на лист сестри, в якому вона повідомляла Євгена про розстріл німцями його друзів - членів ОУН. Яка його подальша доля, невідомо.


Кому належав цей жетон?
alpenkorps


ВК ч.3, 1976.

СПИСОК ПОШУКУ ПОПОВНЮЄТЬСЯ.

24 коментарі:

Андрій сказав...

Поможіть найти дані на мого дідуся, який загинув під Бродами:Демах Михайло Васильович 1913 року народження, с.Скоморохи Тернопільської області.
Може хтось з ним служив, знає де і як він загинув, де похорониний. Буду ДУЖЕ ВДЧНИЙ за будь - яку інформацію!

romankogut сказав...

Прошу допомогти в пошуках будь-якої інформаціїї про долю Кушлика Євгена Семеновича 1921р.н. уродженця м.Калуш Івано-Франківської області вояка Дивізії "Галичина". Останьою інформацією про нього був лист до сестри, моєї матері, в якому він написав: "Більше я служити їм не буду!" Цей лист був у відповідь на лист сестри, в якому вона повідомляла Євгена про розстріл німцями його друзів - членів ОУН. Яка його подальша доля невідомо. Може хтось пам'ятає його або щось знає про нього або про його подальшу долю. Прошу, відгукніться

a-ingwar сказав...

Пане romankogut, в офіційній книзі полеглих дивізійників Євгена Кушлика немає. Прошу написати, коли лист був отриманий від нього (дата, хоча би приблизна) і чи не згадується ніде, у якій він частині служив.
З його реакції на смерть його друзів є дуже можливо, що він перейшов до УПА, бо коли частина Дивізії була на Холмщині, весною 1944 р.перейшла деяка кількість вояків до УПА, як теж і після боїв під Бродами.

romankogut сказав...

Дуже вдячний, що не залишили мій коментар без відповіді. Однак, я не знаю в якій частині служив Євген Кушлик і листа його я не бачив. Про лист я знаю тільки з розповіді матері. Імовірною датою написання листа міг бути кінець 1943 року. Про те, що Євген перейшов до УПА, таких даних я не чув. Як я думаю, з його боку могла бути спроба дезертирства, але, напевно, невдала. А тому німці могли його просто розстріляти. Та, знаючи німців і їхню точність, про розстріл його мав би бути хоча б якийсь запис в документах. Чи збереглися архіви Дивізії, де про такий факт міг би бути запис? Чи збереглися списки особового складу Дивізії, а не тільки неповні списки вояків, що загинули?

a-ingwar сказав...

На жаль, велика частина документів, після взяття Берліну совітами, була вивезена до Москви і тому Головна Управа має в розпорядженні для вияснення тільку ту частину, яку вдалося врятувати.
У всякому разі, інформація повідомлена куди потрібно і якщо якісь дані появляться, то тут буде розміщено. Прошу слідкувати.

Василевс сказав...

ЛЕВИЦЬКИЙ ЛЕВКО. 1910 року народження. Село Ярчівці. Учитель. Член організації «Рідна школа», товариства «Просвіта». Член ОУН В 1943 році вступив до дивізії «Галичина». Загинув в липні 1944 року під Бродами на Львівщині - добоможіть знайти будь-які дані. Дякую!

svyat сказав...

Допоможіть дізнатися чи мій дідо перебував у лавах І УД УНА: Гриценко Мирослав Степанович, 1910 р.н., с.Озерна, Тернопільщина.
В другій половині 1940-х він повернувся з Англії й замовчував своє минуле, але за окремими свідченнями був вояком Дивізії.

Дякую!

Unknown сказав...

Товариство, прошу, будь ласка, повідомити, чи не зустрічалися комусь відомости про бувшого дивізійника пана Мирослава Німиловича і його брата Ореста Німиловича, який імовірно також був у числі добровольців? Буду дуже вдячний за будь-яку інформацію з цього приводу.

a-ingwar сказав...

Прошу докладніше написати про місце, рік народження Мирослава і Ореста Німиловичів і все, що відомо. Можливо, це полегшить пошук. Але будьте готові і до негативного результату, так як велика частина особових справ із Берліну було вивезено до Москви. А там, самі розумієте...

Анонім сказав...

Підкажіть чи є такі списки і де я можу знайти бійців дивізії Галичина(УПА)як загинули або попали у полон.
цікавить мене прізвище Пакон Іван Іванович 1920-го року народженя поскільки я знаю що він закінчив офіцерську школу.

a-ingwar сказав...

Серед загиблих дивізійників його немає. Передаю запит на Головну Управу.

a-ingwar сказав...

Головна Управа відповіла:

"У наших списках нема такого між офіцерами, ані не зареєстровано між убитими. Хто перейшов до УПА - трудна справа, бо там вони діяли під псевдами. "

безвірник сказав...

http://obd-memorial-ukrainian.blogspot.com/p/1944.html Ось тут я встановив, де знайшли чорні археологи один із згаданих жетонів

Анонім сказав...

Прошу сказати, може хто знає, а чи можливо по номеру жетона якось узнати прізвище того, кому він належав?

безвірник сказав...

Коли у вас нема кісток, то неможливо дізнатися імені. Коли є кістки - я знаю, куди вам треба звернутися

Valdemar сказав...

Просимо допомоги в пошуку інформаціі про дивізійників братів Турчин Павло 1925р.с.Баранівка Бережанського рн.загинув під бродами де як невідомо.Турчин Іван 1923 попав в плен в Італію дальше збирався за океан і пропав.Може хто зможе відшукати будьяку інформацію будем дуже вдячні.

Unknown сказав...

Допоможіть знайти хоч якісь дані про Богуславського Володимира Антоновича 1928 року народження с.Заруддя Тернопільської області. В 1944 році німці його забрали в Кабарівцях та відвезли на Захід. Останню звістку отримано з Будапешту. Наскільки я знаю, там з українців формувалася 22 СС дивізія Марії Терези, хоча можливо і в інший підрозділ. Так як в цей період з Західної України було мобілізовано більше тисячі чоловік для доукомплектування обезкровлених підрозділів. Буду вдячний за будь яку інформацію або пораду в яких архівах можна знайти.

Андрій сказав...

Шукаю будь які відомості про Гірняк Ілька Миколайовича , рідний брат Марії,- , з с.Нижня Лукавиця,Стрийського(Сколівського) району, Львівської обл.- відомо ,що воював в складі "Галичини", був під Бродами, після бою заїзжав до батьків,- далі невідомо . Будем вдячні за будь які відомості.

Вагнер сказав...

Шукаю будь які відомості про Тимофіїв Антон-Бенедикт Миколайович,нар.27 березня 1925 р. с.Балагурівка Городенківського повіту.,на момент 1943-45 рр проживав в с.Ценява Коломийського р-ну.В дитинстві чула ,що ніби був в СС Галичині,потім чомусь потрапив в табір для військовополонених де були і поляки і французи в Німеччині,втік під час бомбардувань союзниками.Самотужки добрався додому .Змінив імя на Артур.Хочу дізнатись що з цього правда.Або скажіть де шукати такі відомості.

Unknown сказав...

Доброго здоров'я вам. Прошу підказати, чи є у вас якісь відомості про вояка дивізії КУРИЛКО МАР'ЯН (МИРОН) СТЕФАНОВИЧ (СТЕПАНОВИЧ), уродженець с.Циків (Теребежі) Олеського повіту Львівської області,рік народження приблизно 1920-1924рр. Пішов добровольцем в 1943р.

Unknown сказав...

Доброго дня.Шукаю свого діда Долішний Олекса. с.Підлужжя Івана-Фран. Дивізійник.дякую.

Unknown сказав...

Доброго дня!Шукаю інформацію про Данків Миколу 1913р.брата мого дідуся.с.Розточки Івано-Франківської області(раніше Станіславська).Був у 29-му полку "Галичини".Воював в останні дні війни у Австрії під Ґляйхенбергом.Буду вдячна за будь-яку інформацію про нього.

Unknown сказав...

Доброго дня шукаю відомосці про Леськів Михайла був в дивізіїї сс галичина

Вагнер сказав...
Автор видалив цей коментар.

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації