ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 25 листопада 2008 р.

Наскок на місто Грубешів 27-28 травня 1946

Юрій Тис-Крохмалюк

                  Одною з найбільш характеристичних акцій УПА, був наскок на місто Грубешів, переведений 12 місяців після закінчення світової війни. Докладніший бойовий звіт заховався в архівах УПА, так, що можемо слідити і аналізувати цю акцію цілком докладно. Наскок переведено більшими силами і на спілку з польською повстанською організацією ВІН* проти російських і польських ворожих військ.

          Завдання: наскок на місто Грубешів мав на меті:

1. Заманіфестувати співдію українського і польського підпілля проти комуністичних збройних сил;

2. Стероризувати ворога несподіваним наскоком, на місто, що лежить у граничному районі поміж Польщею і СССР;

3. Стероризувати переселенчу акцію населення;

4. Стероризувати міліцію, складену з різних міських елементів під тиском комуністичного режиму.

              Положення: місто Грубешів лежить між більшими містами від сторони Польщі: Холм, Люблин, Краснистав, Замостє, Томашів, і від сторони СССР (Української ССР) Ковель, Володимир-Волинський, Луцьк, Радехів, Львів, Рава Руська. Границя обох держав проходить попри Грубешів. В усіх вищеназваних містах були розміщені сильні військові залоги ворога. Місто лежить над багнистою рікою Гучва, околиця низинна і покрита кущами і лісами. Великі ліси тягнуться далі від міста з півночі і північного сходу, менші (Метелинський і Теребинський ліси) з півдня і південного заходу. Наскок на Грубешів означав акцію на місто, що знаходилося в центрі великих ворожих військ, розташованих на пограниччі і у вищезгаданих містах. З цієї причини залога Грубешова почувала себе безпечно і не мала потреби виставляти особливі сторожеві застави довкруги міста. Небезпеку для повстанських військ становила сильна російська і польська залога міста і можливість допомоги ворогові з поблизьких міст. Ці умовини вимагали сильної конспірації і використання моменту заскочення.

               Сили ворога: згідно з розвідкою, яку перевели органи ВІН, в місті кватирували:

1. Російське НКВД 150 вояків в мурованих домах, хоронених ровами і дротяними засіками і численними стійками поза міськими укріпленнями**.

2. Уряд публічної Безпеки (УБП)60 люда в мурованому будинку за муром 2 метрів висоти і дротяними засіками.

3. МО (міліція) 60 осіб у двох будинках.

4. Боївка 20 вояків,

5. Боївка охорони команди міста 40 вояків.

6. Виселенча комісія 12 людей, узброєних в пістолі***.

7. Три сотні польського війська, яке кватирувало за містом.

8. Дім польської робітничої партії (замаскована комуністична організація) з невеличким числом узброєних людей.

             Усі доми з залогами були розміщені у західній частині міста близько себе. Військо польське кватирувало на сході поза містом, і згідно з запевненням ВІН, мало бути невтральним в часі акції. Уже факт, що комуністи не вжили військових частин до оборони і сторожевої служби впевняло командирів УПА, що військо є для комуністів непевним елементом.
Разом ворог начисляв 342, а може 442 вояки, не враховуючи польського війська.

Союзні сили повстанців:
 
ВІН:
1 сотня коло 120 вояків.
УПА:
1 сотня бойова 120 вояків,
15 вояків — бойовий відділ командира Я.,
20 вояків — відділ СБ (Служби Безпеки) командира О.,
20 вояків — відділ командира Б.,
З ланки (18 вояків) з торпедами****,
30 вояків резерви. Разом усіх около 223 вояки.

Союзні сили становили разом 343 вояки.

               Плян акції: дня 18 травня на спільній нараді командирів УПА і ВІН, поляки запроектували були спільну акцію на місто Грубешів. Обі сторони погодилися на дату з 27 на 28 травня вночі. Більшість завдань бойової акції взяли на себе командири УПА. ВІН, який мав завдання розвідки, застав у місті і в терені поза ним провідників, які були ознайомлені з топографією міста й околиці. Представники ВІН передали пляни міста, з зазначеними будинками і місцями опору ворога і подали стан ворожих сил. Усталено розпізнавальні знаки і визначено докладно розчленування бойових груп; це було дуже важливим пунктом нарад, бо ворожі будинки, розміщені побіч себе, утруднювали свобідну діяльність поодиноких груп. Для розрізнення, польські повстанці мали біло-червоні опаски на рукавах, українські — білі.
Остаточне подрібне розплянування вирішено устійнити на нараді представників в останньому дні перед акцією.

               Відправа старшин УПА відбулася 24 травня. Устійнено розвідкою УПА, що в місті знають про акцію деякі люди з польського населення, поінформовані людьми ВІНу. Ця вістка викликала потребу особливого забезпечення акції, та її переведення. Справу безпеки акції передано досвідченому членові ОУН — Пр. Збірку відділів назначено на день 25 травня, при чому до наскоку вибрано вояків з великим бойовим досвідом. Перегляд відділів відбувся 26 травня, а вночі повстанці вирушили на збірний пункт у лісі, біля моста над р. Гучвою, 6 км на захід від міста. Відділи УПА забезпечилися негайно з усіх сторін бойовими заставами і ждали союзників. Над раном приїхав представник ВІН і переказав, що відділи ВІН є в лісах в околиці, о 12 год. приїдуть командири ВІНу, а вечором повстанці.

                Старшини ВІНу приїхали в означеному часі. Це були: командир повстанців капітан, командир резерви капітан Вк, шеф штабу капітан Вр, командир акції в місті пор. М,, командир застав пор. С. Деякі були одягнені в цивільні одяги. На відправі поляки зголосили, що беруть на себе застави поза містом, знищення УБП і ППР та роззброєння МО. Вони теж дадуть провідників для відділв УПА в місті. Ще раз запевнили, що відділи Війська Польського не візьмуть участи в боях. Опісля обговорено подрібний плян акції:

1. Наступ на НКВД переведуть відділи УПА силою 120 вояків з двома звенами торпед.
2. Обстріл з крила — боївка УПА — командир Я.
3. Наступ на УБП — бойова група ВІН 25 вояків і торпедне звено УПА.
4. Наступ на МО — відділ ВІН.
5. Наступ на виселенчу комісію — відділ УПА Служби Безпеки — 20 вояків, командир О.
6. Очищення приватних мешкань УБП перебирає відділ ВІН з 10 вояками, і 2 вояки
УПА.
7. Знищення будинку пошти і застав НКВД, щоб забезпечити себе перед окруженням —
бойовий відділ УПА, командир X.
8. Застава на холмському мості — боївка Служби Безпеки УПА.
9. Забезпечення від батальйону війська польського — відділ УПА, командир Б.
10. Застава в Метелинському лісі — відділ ВІН, 25 вояків.
11. Застава на перехресті шос Грубешів-Холм і Грубешів-Городло — відділ ВІН, 25 вояків.
12. Застава від сторони Сокаля в селі Черничин — відділ ВІН, 20 вояків.
13. Малі застави в районі поза містом, по кілька вояків — ВІН.
Військо поділено на групи і визначено завдання кожній з них. Видано теж відповідні накази приготовані на всякі можливості, навіть зі сторони польського війська.

              Командиром відділів УПА призначено ПР., відділів ВІН капітана Вк.

              Під вечір прибули польські повстанці, а з ними політичний референт підпілля з Варшави. Кілька годин призначено на взаємні розмови вояків. У звіті читаємо:

               „Між нашими стрільцями і ВІН'у почалися розмови, пізнавали себе, оповідали про минуле, коли ще були ворогами".

Перебіг акції:

                 Відділи УПА вирушили в сторону міста: запляновано, що усі мають зайняти вихідні становища о год. 24.05. Місто було спокійне, ворожі забезпечення не завважили нічого. Відділ УПА „Вовки І" зловили в марші наближення п'ятьох вояків міліції. Цей відділ УПА спізнився на своє місце призначення, бо провідник заблудив і вони знайшлися в місці, де могли бути обстріляні ворогом і своїми. Ситуація була тим прикріша, що саме „Вовки І" мали почати наступ на будинки НКВД. Врешті о год. 1.30 вони зайняли становища проти НКВД з півночі. Інша група УПА підсунулася з півдня і під самі дроти, а деякі дісталися в самі окопи. Будинки оточено півколом,приспособлено торпеди. Наступ почався обстрілом з торпед. Вистрілено 6 торпед, з того чотири цільні. Будинки розбито, НКВД-исти почали оборону з кулеметних гнізд, але їх знищено гранатами і перехресним вогнем. Залишився тільки один ворожий кулемет, який деякий час стріляв у східньому напрямі, де не чинив ніякої шкоди, врешті і його знищили повстанці.

                   Деякі вояки НКВД почали втікати у східню сторону міста, разом з вояками Уряду Польської Безпеки, їх обстріляли повстанці з кулемета.

                    Уряд безпеки знищено з залогою; декільком вдалося втекти. Повстанці УПА випустили політичних в'язнів і спалили поліційні акти. Повстанці ВІН з особливою мужністю йшли у бій і здобули будинок наступом на ґранати і багнети.

                     Будинків міліції і переселенчої комісії не вдалося здобути. Виявилося, що вони були сильно боронені машиновим вогнем.Зате знищено вповні будинок Польської Робітничої Партії, зліквідовано комуністів, що були всередині, знищено пошту.

                      Акція тривала около 1 1/2 години. Вистрілом ракети відділи повідомлено про відступ.

                      В місті стояла невелика військова група совєтських вояків, які прибули до міста з Німеччини, повертаючись до СССР, около 40 людей з танкеткою. Ця танкетка вступила в бій з відступаючою групою „Вовки І". Там загинув майор НКВД і три вояки.

                      Втрати повстанців: УПА — двох убитих, двох ранених; ВІН — 4 убитих, 5 ранених.

                      Втрати ворога: понад 30 і кілька цивільних комуністів з Робітничої Партії. В будинках НКВД втрати поважні, але не стверджено чисельно. В полоні 5 вояків міліції.

Відворот:

                    Згідно з наказом війська, повстанці відступили з міста. Відділи УПА перейшли до Метелинського лісу, але на збірному пункті залишили охорону, бо останній відділ Служби Безпеки, який крив відворот, ще не вийшов з міста.

                      З Грубешова наспіла тимчасом погоня польського війська. Після перестрілки в Метелинському лісі, відділи УПА перейшли до більшого Теребинського лісу. Вони не мали завдання встрявати у бій і тому старалися відв'язатися від ворога. Це вдалося аж другого дня після бою в Теребинському лісі.

______________________
*) Польська підпільна збройна організація "Свобода і Незалежність" — "Вольносьць і Нєподлєґлосьць".

**)В бою з УПА 14 травня дістався до неволі НКВД-ист, який зізнав, що залога будинків складається з 250 НКВД-истів.

***)В часі акції виявилося, що будинок переселенчої комісії був сильно боронений кулеметними гніздами, чого польська розвідка не знала.

****) Торпеди, це повстанська назва на ручну ракетну зброю німців, яка залишилася масово після відступу німецьких військ і була замагазинована членами ОУН і відділами УПА. Сила пробою — 250 мм панцерна бляха.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації