ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 4 січня 2012 р.

СОТНИК МИХАЙЛО ДЛЯБОГА

 (1905 — 1971)

                Михайло Длябога народився в селі Торки, пов. Перемишль, де закінчив народню школу. Українську гімназію покінчив в Перемишлі, а вищу Торговельну Школу у Кракові. Від студентських часів брав активну участь у суспільно-громадському житті та в українському підпільному русі. Покінчившій студії, працював у шкільництві як учитель середньої торговельної школи в Яворові та в українській кооперації.

                В часі ІІ-ої світової війни вступив до Української Дивізії "Галичина" і в ранзі поручника командував другою батерією, з якою він брав участь у війні проти московського большевизму. В боях під Бродами в липні 1944 року відзначився як добрий старшина. В рядах Дивізії він перебув усю її одисею. Після повороту з-під Бродів дальше командував батерією артилерії і побував з нею на Словаччині та Словінії, а вкінці знову на протибольшевицькому фронті в Австрії під Фельдбахом у Стирії. Після закінчення воєнних дій перейшов разом з Дивізією через Австрійські Альпи, зложив зброю перед західніми аліянтами — англійцями, які інтернували Дивізію в таборі спочатку в Белярії, а опісля в Ріміні, в середущій Італії над Адрійським морем.

               В травні 1947 року переїхав з всіми вояками Дивізії до Англії, де перебував у полоні у таборі для старшин Шербурн аж до свойого звільнення осінню 1948 року.

               Перебуваючи в Ріміні, де полонені українці ізі запалом взялись до розбудови свойого власного культурного життя в таборі, сотн. Длябога був командантом юнацького куреня та головою Т-ва "Просвіта". Після звільнення із полону в Англії включився в організоване життя й був обраний членом Ради і Президії Союзу Українців у Великій Британії (СУБ), а опісля довголітнім Головою Контрольної Комісії СУБ. Він був одним із членів основників та першим Головою Об'єднання бувших Вояків Українців у Вел. Британії та Головою Капітули для пропам'ятних відзнак битви під Бродами.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації