ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 28 травня 2011 р.

ХОР ВАСИЛЯ ОСТАШЕВСЬКОГО

Василь Осташевський народився 1906 року в с. Хлівчани, нині Сокальського району на Львівщині. У 1943 році був дириґентом хору у Львові. Коли творилася дивізія „Галичина", він і його хористи зголосилися до неї. Підчас вишколу на поліґоні у Гайделяґрі Осташевський зорганізував хор. Хористи провадили проби у вільний від заняття час. Співали на недільних відправах Служби Божої та інших заходах. Хор взяв участь у „Великому радієвому концерті вибраних пісень".

Після боїв під Бродами Василь Осташевський перейшов ло УПА й згинув у сутичці з енкаведистами. Всю його рідню вивезли у Сибір і ніхто звідти не повернувся.

                                                     Хор Василя Осташевського. Львів, 1943 р.
З його співаків встановлено імена: Павло Кучарський зі Старої Ягольниці коло Чорткова (бас, 4-й у першому ряді); Г. Юрчак (тенор, соліст, 6-й у першому ряді); Василь Осташевський (диригент, у центрі); Ярослав Бабуняк (баритон, соліст, поруч з диригентом), родом з Вербова коло Бережан, дивізійник, згодом диригент українського хору в Англії. 
(Фото з архіву професора Степана Стельмащука)

Завдяки п.Ігору Роп"янику, встановлено ще одного учасника хору - це його батько Остап Роп'яник (бас, 2-й зліва у другому ряду). Більше про нього тут: Вікіпедія.



                                       ДИВІЗІЙНИЙ ХОР ВАСИЛЯ ОСТАШЕВСЬКОГО 

            Виступ Дивізійного хору на Великому радієвому концерті вибраних пісень, присвяченому   добровольцям Дивізії „Галичина", у залі Оперного театру у Львові, 15 вересня 1943 року. 

                          Хор добровольців співає підчас полевої Служби Божої перед присягою. 

 ______________________________________________________________________
Журналіст із Тернополя Петро Бубній готує нарис про Василя Осташевського. 
Інформацію подавати:

 Бубній Петро
вул. За Рудкою, 14/17, м. Тернопіль, 46003 Україна E-mail: slava_m61@ukr.net
_____________________________________________________________________

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації