ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

суботу, 18 вересня 2010 р.

На Бериславщині відкрили виставку про УПА

У школі села Зміївка, що на Бериславщині, відкрили документальну виставку «УПА: історія нескорених». На виставці представлені архівні документи, листівки повстанців, підпільна література тощо. Зокрема, розповідається про розгортання повстанської боротьби, структуру УПА, про Українську Головну Визвольну Раду, про Романа Шухевича, про український Червоний Хрест, про щоденне життя повстанців та повстанські свята. Окремий розділ виставки приурочено одностроям та нагородам УПА, жіноцтву у визвольній боротьбі, видавничій діяльності українського підпілля, закордонним рейдам УПА та боротьбі радянських спецслужб з українськими повстанцями. 
 
Експонування виставки стало можливим завдяки спільним зусиллям Центру Дослідження Визвольного Руху та Спілки Української Молоді в Україні. Відвідати виставку зможуть усі мешканці Зміївки безкоштовно. Лише в перший день роботи виставки її відвідали понад 90 школярів. Експозиція працювала у Зміївці до 10 вересня. 

«Місто завжди відрізнялось від села більшими можливостями задоволення соціальних та культурних потреб. Театри, музеї, бібліотеки, культурні центри та інтернет-клуби іще й досі вважаються територією міста, а не села. Сподіваюся, що вкладені у виставку зусилля та гроші конвертуються у зацікавленість молоді своєю історією. Адже зазвичай знання херсонців про УПА досі обмежуються радянськими штампами. Неупереджену інформацію просто ніде черпати, тим більше у селі. Ми ж прагнемо запропонувати людям факти, без оціночних характеристик. Нехай, ознайомившись із фактами, кожен сам для себе розставить всі крапки над «і», - зазначив  Олександр Шумков – член Спілки Української Молоді в Україні та координатор експозиції на Херсонщині.


Інформаційна референтура
Херсонської міської організації
Спілки Української Молоді в Україні




Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації