ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

середу, 13 січня 2010 р.

ЯРОСЛАВ СЕНЧИНА

1895—1969

Кол. член легіону УСС та четар УГА.

Народився 1 липня 1895 р. в селі Рівня, калуського повіту, в Галичині, де його батько був управителем місцевої народної школи. Там в родиннім домі національно свідомих батьків одержав старанне, патріотичне, в християнськім і національнім дусі виховання і там теж побирав початкову шкільну науку. Відтак ходив до гімназії в Станиславові.

В 1915 р. вступив до Леґіону УСС, відбув військовий вишкіл в Дубині коло Сколього, де була вишкільна сотня Коша, після чого враз з УСС перейшов воєнну кампанію аж до Листопадового Зриву. Вже в складі УГА, був піднесений до ступня четаря. Під кінець польсько-української війни попав в польський полон, з якого удалось йому щасливо видістатись і перейти до Чехії, де, користаючи з догідних обставин, студіював в торговельній академії в Ліберці.

По скінченні студій повернув на рідні землі і, не можучи дістатись на державну працю в окупованій поляками Галичині, Ярослав Сенчина працював в українських кооперативних установах. Підчас другої світової війни за німецької влади був учителем в торговельній школі в Рогатині. Коли ж в 1943 році почала формуватись українська дивізія "Галичина", зголосився до Дивізії, де після рекрутського вишколу з огляду на його вік був приділений до помічної канцелярійної служби і був у 1944 році з Дивізією під Бродами. Про останні хвилі своєї служби в Дивізіії під кінець II. світової війни написав цікавий спомин, поміщений в ч. 3"Вістей Комбатанта" з 1968 р.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації