ЗА БАТЬКІВЩИНИ ПРАВО – ЗА ПРАДІДІВ ЗАКОН !

вівторок, 30 грудня 2008 р.

П.ШАНДРУК "СИЛА ДОБЛЕСТІ" – НОВА КНИГА

Книжка спогадів «Сила доблесті» визначного українського військового діяча, журналіста і редактора, генерала-хорунжого Генерального штабу Української Національної Армії Павла Шандрука (1889-1979) - це роздуми про українське вояцтво, його добрі й злі прикмети, його перемоги, успіхи, невдачі чи поразки. Водночас це теж і поради та вказівки багатого своїм військовим і воєнним досвідом українського військовика, щоб у майбутньому не повторювати тих чи інших помилок. Це поради, чому саме слід звертати основну увагу на добрий військовий вишкіл українського вояка.
Спогади П. Шандрука написані щиро і безпосередньо, по-вояцькому, без ніякого художнього розмаїття чи філософського осмислення життєвих подій. Адже спогади - це не твір уяви, а результат пережитого, пройденого на життєвих дорогах, роздуми про українське вояцтво, яке своїми чинами і кров'ю писало історичні сторінки літопису нашого народу в бурхливій першій половині минулого століття.

Видавництво "Лілея-НВ", Ів.-Франківськ
____________________________________________________________________________

Замітка із газети "Галичина", Ів.-Франківськ


Вперше

МЕМУАРИ ГЕНЕРАЛА ШАНДРУКА

Недавно вийшла з друку вперше в Україні, в Івано-Франківську, у видавництві «Лілея НВ» книжка спогадів генерала Павла Шандрука. В США ця книжка була видана ще 1959 р. англійською мовою, український оригінал було втрачено, і видавництву довелося робити український переклад. Мемуари генерала Павла Шандрука дуже цікаві. Він прожив 90 років, був учасником Першої світової війни та українських визвольних змагань в армії УНР, Другу світову війну почав контрактовим офіцером польської армії, у 1939 р. воював проти гітлерівської Німеччини, за що отримав від польського еміграційного уряду один із найвищих польських орденів. Навесні 1945-го президент УНР у вигнанні запросив його вести переговори зі Степаном Бандерою, полковником Андрієм Мельником, колишнім гетьманом Павлом Скоропадським, а пізніше з високими представниками Німеччини у справі створення Українського Національного Комітету і став його головою та командувачем Української Національної Армії.
Довелося йому теж вести розмову з генералом Власовим. Генерал П. Шандрук перейменував дивізію «Галичина» на Першу дивізію УНА, почав творити Другу. Капітуляція Німеччини не дозволила йому здійснити задумане, але він спричинився до врятування Першої дивізії (колишньої «Галичини») від більшовицького полону. Досі про цей період української історії опубліковано дуже мало досліджень. Книжку можна придбати у книгарні видавництва на вул. Незалежності, 20.

Немає коментарів:

Шукати в цьому блозі

Популярні публікації